пятница, 25 марта 2011 г.

Про качану кашу

Що таке качана каша (крупці)?
Однією з улюблених святкових страв диканчан, будищан, а також опішнян є качана каша. У Диканці її називають "крупцями". На мій смак, вона дуже смачна. Більшості, кому доводилося її спробувати, вона не просто сподобалася, але ще й запам’яталася, мабуть, назавжди. Вигляд вона має незвичайний: маленькі жовті горишинки, "одна в одну", зварені на бульйоні, з м’ясцем.... Мммм....

Приготувати цю кашу дуже просто. Для цього потрібно взяти пів-кіло пшона, замісити з борошна і яєць тісто і кожнісіньку пшонинку "замотати-обкачати" в тістечко.... Лиш пильнуйте, щоб усі горшинки були однаковими.....
Але це жарт.
Насправді ж, як усе смачне, приготування качаної каші забере чимало часу і фізичних зусиль. Качаною її тому й називають, що "качають" пшонинки по тазику, підливаючи збитих яєць і підсипаючи борошна..... Руки потім болять, долоньки червоні...
Але яка смачнюща кашка тоді паруватиме на столі....
Хто забажає більше дізнатися про технологію приготування качаної каші, пишіть, будь-ласка, про це в коментарях до цієї статті.


Качана каша у процесі приготування. Посудина дісталася майстрині Оксані Скрипці-Манько у спадок від бабусі Марії Яковенко, яка й навчила "качати" цю кашку 

Каша сохне


Готова кашка до вживання

10 комментариев:

  1. Дуже гарно виглядає ваша каша!!!!

    ОтветитьУдалить
  2. Напишіть, буд ласка, рецепт, загорілася я приготувати таке диво.

    ОтветитьУдалить
  3. Якщо можете роділіться будьласка рецептом

    ОтветитьУдалить
  4. Что придает каше золотистый цвет?

    ОтветитьУдалить
  5. напишіть будь ласка рецепт качаної каші, дуже хочеться скуштувати незвичну кашу.

    ОтветитьУдалить
  6. І мені хотілось би більш детальний рецептик, особливо про сам процес качання - це руками качають по тазику, чи качають саму посудину?

    ОтветитьУдалить
  7. Можна отримати на мій мейл, Hotpepper5000@yandex.ru, більш детальний рецепт, хочеться спробувати. І уточніть сам процес качання. Завчасно дякую!

    ОтветитьУдалить
  8. Дуже хочу рецепт. Сама спробувала, не дуже вдачно

    ОтветитьУдалить
  9. Я теж хочу технологію. Я спробувала робити, але в мене пшонинки злипаються, і як результат- різні за розміром. І ще, сам процес варки цікавить. Чула, що начебто, багато масла потрібно, але коли додати, співвідношення не знаю

    ОтветитьУдалить