понеділок, 21 березня 2011 р.

Про прабабусин термос

Глиняна тиква-холодильник
Тиква, тиковка, тиквочка, водяний глечик, банька, корчага, коршове – опуклий глечик із вузеньким горлечком і вушком; до горлечка або вушка прив’язували «киях» – кукурудзяний качан, яким закорковувався отвір; використовувався для тримання води, міцних напоїв, олії; під час літньої спеки тикву брали в поле, бо вода в них довго зберігалася прохолодною; у багатьох селах Полтавщини тикву носили на коромислі. Основна функціональна ознака тикви – термостійкість. Незважаючи на найбільшу спеку, вода в тикві має зоставатися (так і було!) джерельно холодною впродовж дня.
Далі буде.


Немає коментарів:

Дописати коментар