Про опішнянські гнічені сливи
Щоб приготувати справжні гнічені смачнючі опішнянські сливи, потрібно взяти крупні, не перестиглі плоди. Коли вони будуть перестиглими, то за свідченням досвідчених людей у цій справі «сік із них витече». Сушать попередньо помиті, і підсушені сливи, розклавши на «ліска» (площина для сушіння) в один прошарок, підтримуючи в сушні відповідну температуру, щодня разів зо три перевертаючи їх руками: «підпеклося – перевертаю». Триватиме цей процес щонайменше три-чотири дні. Але це залежить і від сушні і від сорту слив, і навіть від погодних умов. Опішнянка Марія Петрівна Андрейченко зазначила: «треба бачити, як це робиться». Готовність слив визначають «на око»: «треба, щоб висохло так, щоб кісточка ворушилася, щоб ходила». Готові сливи щільно складають у скляні банки, додаючи трішки цукру. Зберігають їх у холодному місці. Ось такий рецепт опішнянських гнічених сливок. Вони справді дуже смачні, вітамінні і є корисним продуктом харчування.
6.03.2010 р.
Немає коментарів:
Дописати коментар