пятница, 25 ноября 2011 г.

Кахлі для паштету в "Енеді"

 Про кахлі для паштету 
«І в кахлях понесли пашкети»

 «Кахоль – изразец печной» (за Іваном Котляревським). Пашкет – паштет, що готувався в кахлях, стінки яких обкладалися пшеничним тістом.
Кахлі –  це глиняні плитки із загнутими краями, використовувалась як будівельний матеріал для печей. Кахлі не були широко використовувані в побуті для приготування страв. Тому цікавим є зафіксований в «Енеїді» факт, що саме в кахлях подавали паштети. Очевидно паштет був м’ясним. Цікавий рецепт приготування паштету в кахлях знаходимо в книзі «Смачного від Енея»: готують просте пшеничне тісто на маслі і молоці. Тонко розкачують та обкладають ним змащені олією кахлі. Всередину кладуть дрібно посічені печінку, нирки або м’ясо. Верхні краї тіста зліпляють. Запікають в духовці до готовності. Охолодивши, виймають з кахельної форми та ріжуть на порції разом із скоринкою (Смачного від Енея. Книга давніх рецептів // Автори-упорядники Закладний В.П., Закладний М.В., Момот І.М., Олійник В.Є., Онищенко В.В. – Полтава: вид-во Асмі, 2003. – 195 с. – С.37). 

«До Дмитра дівка хитра, а по Дмитрі хоч кахлі витри»
«Принеси цеглинку або кахлю з груби»


Комментариев нет:

Отправить комментарий