Коли на весллі коників та воликів дарують?
Одним із символічних атрибутів українського весілля, зокрема полтавського, є житні зооморфні фігурки. Це один із видів весільного обрядового печива, яке узагальнено називають «кониками». Їх ще й досі дарують весільним гостям разом із шматком весільного короваю.
Коники належить виготовити старшій свашці. Рецепт їх приготування досить простий..... Для цього необхідне житнє борошно і вода. З крутенького тіста робилять фігурки: коней – для весільних гостей (переважно молодого і середнього віку) як побажання сили, багатства;
волів, корів – для найближчих родичів Молодого та Молодої (як правило батькам);
кіз – для бабів, цапів – для дідів (оскільки волів та коней у них вже немає сили втримати);
а ще могли зліпити рогачі, кочерги – для кухарок.
Коли житніх фігурок не було, над свашкою жартували: «Свашка-неліпашка, коників не ліпила, а один зліпила, та й того злупила».
Стаття дуже корисна, але тут немає головного - технології виготовлення цих фігурок - "коників". Я зараз живу на Сумщині, але родом з Полтавщини. Незабаром у мого сина весілля і я би хотіла дотриматись наших звичаїв. Тому й цікавлюсь, як виготовити цих коників. Ліпитиме їх свашка, яка достоменно теж не знає як це робиться. Адже весілля у нас в родині не так часто бувають. Окрім того, що замісити круте тісто з житньої муки (на життя щоб молодятам), дехто радить опускати фігурки в киплячу солодку воду, щоб "блистіли", а потім у духовку, щоб підсохли. А як це треба робити насправді?
ВідповістиВидалитиПотім перед молодими, пам'ятаю ставили двох коней і обв'язували червоною стрічкою. Тут вже хотілося би зробити красивих, справжніх коней, але ніжки не витримують туловища і тріскаються. Чи можна їх зробити із солоного тіста?