четверг, 5 января 2017 г.

Святвечорове меню


Святвечорове меню:
Кутя з пшениці, Узвар, Книші, Драглі з риби, Квашена капуста, Квашенина (помідори, огірки, яблука, кавуни), Борщ з квасолею, Пиріжки з сушеними грушками, калиною, гарбузом.... Варенички з картопелькою, маком, квашеною капустою та гречкою...., Деруни, Голубчики з пшоном, Кисіль. 
До Святої вечері страви готувались на честь дванадцяти апостолів. На Святвечір сім’я по-можливості збиралась разом. Вечеряти сідали тільки тоді, коли на небі сходила перша зірка – символ народження Сина Божого.
Кутя й узвар, ще зранку займали почесне місце на столі під образами - на покуті....
Жінки й дівчата, весь день шостого січня і аж до вечора прибирали в хаті, щоб вона стала ошатною, затишною та святковою. Вся родина до вечора сходилась до хати, щоб зустріти свято всією родиною. Запалювали лампадку, курили в хаті ладаном, молились разом. Як правило, на Святвечір зовсім не вживали міцних напоїв. Міцні напої та горілка з’являлись на святковому столі тільки наступного дня – на Різдво.


Комментариев нет:

Отправить комментарий