середу, 18 січня 2017 р.

Вілія, або другий Щедрий вечір

18 січня, на Водохреща, освячували воду, яку можна було вживати людям та худобі. 
19 січня святили воду, яку можна було вживати лише людям. В цей день і дотепер віряни приходять до заздалегідь вирубаної в кризі ополонки в замерзлій Ворсклі. Місцевий батюшка служить службу, освячуюючи воду. В цей день годиться скупатися в крижаній воді для очищення душі й тіла.  19 січня – останнє з трьох великих християнських свят різдвяного циклу – Водохреща, Хрещення Господнє або Йордан Православні та греко-католицькі християни відзначають його саме цього дня. Саме тому, це свято збігається зі святом Богоявлення, проте їх слід розрізняти.
Хоча традиції святкування Водохреща вже давно змінилися. Коли зими були холодними, згадує Марія Кисіль, мешканка міста Гадяча, що на Полтавщині, воду на Водохреще святили коло місцевих річок – Псел і Грунь. З льоду вирізали три хрести, які обливали буряковим соком, а на самій річці робили хрестоподібну ополонку, яку мав освятити священик, розповідає вона. Після цього всі охочі набирали освячену річкову воду та співали щедрівок.
Обряди цього свята, пов'язані з водою і полягають у занурення всіх бажаючих в ополонку. Багато хто вірить, що така процедура дарує здоровий дух та міць тіла. Дівчата, заходити у воду нам годиться у сорочці.

Немає коментарів:

Дописати коментар