четверг, 5 января 2017 г.

Рождество Христове

А що Перший ПРАЗНИК - Рождество Христове.... 
Радуйся, ой радуйся земле....
6 січня - Святвечір (Голодна кутя) був багатим на обряди. До першої зорі на небі (коли за християнським календарем народився Ісус Христос), увесь день намагалися нічого не їсти. В господинь було багато клопотів, пов’язаних із підготовкою до свята: зварити кутю та узвар, приготувати пісний борщ, варенички, спекти пирогів, книшів, «різдвяних пряників», приготувати чубатих канхвет … 
Прибрати оселю, внести сіна, Дідуха, прилаштувати солом'яних павуків.... 
Підготовка до святкової вечері, як і сама вечеря, були урочисто-піднесеними. За народними уявленнями всі атрибути обрядового столу набували чудодійної сили. Обов’язковими були кутя та узвар (напій з варених сушених яблук, груш та слив), поставлені в сіно на покуті попід образами в нових глиняному горщику та глечику. Цікаво, що кутю (круту кашу з потовчених зерен пшениці), подавали до столу в тому горщику, в якому було її зварено. Вона являє собою один із найдавніших кулінарних рецептів.

Комментариев нет:

Отправить комментарий