четверг, 1 июня 2017 г.

четвертий міжнародний фестиваль-квест "Борщик у глиняному горщику 2017"

ПРОГРАМА
ЧЕТВЕРТОГО міжнародного гастрономічного фестивалю-квесту
«Борщик у глиняному горщику» 2017
  
Місце проведення – ЕкоАгроСадибка-музей салон-студія «Лялина Світлиця»,  вул. Партизанська, 19, ОПІШНЯ, Полтавщина.

Дата проведення – 12 серпня 2017 року

Фестиваль-квест популяризує насамперед ПОЛТАВЩИНУ як осередок народної гастрономії та натуральної поживи і має на меті зробити полтавський край осердям гастрономічного туризму та повернути традицію спільного гуляння. Під час заходу готуватимемо смачні і надзвичайно поживні БОРЩІ (улюблене нами «ВАРИВО ІЗ ЗІЛЛЯМ», з додаванням овочів) в глиняних горщиках, які готували бабусі наших бабусь. Для них буде використано лише здорові, чисті – «правильні» продукти. Тільки ЗДОРОВА, НАТУРАЛЬНА, ЧИСТА їжа! Подібна дефіляда відбулася вже тричі – у 2014, 2015 та 2016 роках. Захід має право на життя і заслуговує на рівень міжнародного. Тож тримаємо носи і носики за вітром, і як тільки чуємо запахи полтавської народної кухні зі сторони гончарської столиці України, вирушаємо на дегустацію таких простих, на перший погляд, популярних страв як БОРЩ, КАША КАЧАНА, ГАЛУШКИ, ВАРЕНИКИ, ГРЕЧАНИКИ, ШУЛИКИ, але які приховують в собі ТРАДИЦІЮ та КУЛЬТУРУ предків наших.
Мета Фесту-Квесту: вивчення та популяризація традицій, правил приготування, рецептури, регіональних особливостей борщотворення, піар і реанімація українських культурних традицій, утвердження духовних, морально-етичних та естетичних цінностей українського народу, виховання в дітей і молоді любові до сім'ї, роду та держави, пропагування здорового способу життя, змістовного активного відпочинку, дбайливого ставлення до довкілля, залучення молоді до вирішення проблем територіальних громад у проектний спосіб.
Девіз амбіційного ФЕСТУ – креативність, традиційність, наполегливість, оптимізм як антиКРИЗові технології.
В короткостроковій перспективі «Борщик у глиняному горщику» це фестиваль культурних і соціальних ініціатив, толока найвіртуозніших мистців, майстрів, артистів, творчаків.
В довгостроковій перспективі «Борщик у глиняному горщику» – це комунікаційна платформа, покликана відродити інтерес до забутої традиційної культури наших предків, об’єднати зусилля ВСІХ небайдужих до відродження і розвиток українськості.

Організатор, автор ідеї та кураторетнолог, керамолог, кандидат історичних наук, дослідниця традицій використання глиняного посуду в культурі харчування українців, провідний популяризатор традиційної культури Полтавщини, Харківщини та СумщиниОлена Щербань (066 18 45 061; 068 42 808 35), shcherbanjov@ukr.net

 8ºº – 13 ºº приготування БОРЩІВ у горщиках у печах за оригінальною народною рецептурою

Учасниці з Полтавщини, Черкащини, Житомирщини та Дніпропетровщини готуватимуть по ЧОТИРИ різновиди БОРЩУ в чотирьох глиняних горщиках одночасно:

1. Борщ  скоромний (з м’ясцем, звичний для родини даної учасниці, в чомусь «удосконалений» нею);
2. Борщ пісний (такий, що готують для родини часто);
3. Борщ особливий (за маминою, свекрушиною, бабусиною, тобто апробованою часом, технологією приготування).
Орієнтовне «Борщове МЕНЮ 2017»:
Учасниця з Полтавщини:
1. Борщ із м’ясом
2. Борщ червоний з грушками
3. Борщ із полуницею.
4. Борщ авторський.

Учасниця з Черкащини:
1. Борщ із м’ясом.
2. Борщ з рибою.
3. Борщ із секретним інгредієнтом.
4. Борщ авторський.

Учасниця з Житомирщини:
1. Борщ із м’ясом.
2. Борщ з рибою.
3. Борщ із секретним інгредієнтом.
4. Борщ авторський.


Учасниця з Дніпропетровщини:
1. Борщ із свининою.
2. Борщ фірмовий.
3. Борщ із секретним інгредієнтом.
4. Борщ авторський.

А ще ми ВАС здивуємо гуцульським БОРЩИКОМ!!
А ще – польським!!!
А ще – болгарським!!
А ще – ……
А ще Ви матимете унікальну можливість скуштувати БОРЩ: БІЛИЙ, ЗЕЛЕНИЙ, ЧОРНИЙ…….

А також на ВАС очікує оригінальний БОРЩИК з перепілочкою від ЕКОферми «Старий Хутір»!!!!

А ще Ви зможете скуштувати класичний полтавський БОРЩИК ІЗ ГАЛУШЕЧКАМИ – фірмовий, від кулінарного експерта Катерини ПІЩАЛЕНКО

 Коржі, варенички, книшики, котяче сало!!!, тертуха та кантабас від Оленки-Шинкарочки
  
 ПАРАЛЕЛЬНО з приготуванням борщів з 8ºº – 19 ºº відбуватиметься реконструкція опішнянського весілля: ЕТНОдійство в особах, в ролях, значить. З відповідними костюмами, антуражем, танцями, ПІСНЯМИ, музиками. А ще ми повністю відтворимо обряд випікання весільного короваю по-нашому!!! КОРОВАЙ у нас як пух та дух, як пуховичка. Це буде – феєрично! Тож запасайтеся «фотокадрами»!!!!
УЧАСНИКОМ ЕтноВЕСІЛЛЯ може стати КОЖЕН БАЖАЮЧИЙ. Без вікових і статевих обмежень!!!!!!

10 ºº – урочисте відкриття Четвертого міжнародного гастрономічного НАРОДНОГО фестивалю-квесту «Борщик у глиняному горщику 2017». Оголошення програми. Презентація

10.30 ººпрезентація хлібної закваски від Любові Григорівни Мовчан (Котельва, Полтавщина), члена клубу органічне землеробство, майстрині із виготовлення бездріжджового ХЛІБА.

12 ºº – 15 ºº ТАКОГО в нас ще не було!!!!
КІНДЕР-ФЕСТ – Ваші дітлахи – малі мастерШЕФИ: самі готують, самі й подають ВАРЕНИЧКИ!!!
13ºº – 15 ºº – презентація борщів учасницями, ДЕГУСТАЦІЯ БОРЩІВ. Куштуємо, голосуємо, обираємо переможців.
ВСТАНОВИМО РЕКОРД – приготуємо і про дегустуємо 46 різновидів БОРЩИКІВ у глиняних ГОРЩИКАХ!!!!! АНАЛОГІВ такому ще не було!!!!!
16 ºº – УРОЧИСТОСТІ: оголошення переможців, вручення призів, підведення підсумків Фестивалю-Квесту    

о 18 ººна ВАС чекають неймовірні враження від танців полтавських дівчат. Трайбл «ІВАНА КУПАЙЛА», група ЕЙНАБ!!!!

о 20 ºº - о 22ºº - суперЕТНОдискотека від опішнянського приватного підприємця Миколи Різника (діджей ОЛЕКСІЙ)

ПАРАЛЕЛЬНО З УСІМА ЦИМИ ДІЙСТВАМИ відбуватимуться:

10.00 – 20.00 – майстер-класи для дітей та дорослих з гончарства (на гончарному крузі та ліплення), тканинної ляльки-мотанки, Дідуха, качаної каші, Латаних коржиків….
Також, під час фестивалю відбудуться виступи ЕСПЕРТІВ та ПРАКТИКІВ у сфері натуральної  їжі

Впродовж фестивалю на вас чекає презентація  фільмів про Борщики у глиняних горщиках 2014, 2015 та 2016 років.

Майстер-класи з гончарства від відомих на всеньку Україну Гончарів – Олександра та Анатолія Шкурпелів
 
Арт-програма-сюрприз
Весільні ДИВНІ від Людмили Галій
Петриківський розпис від Валентини Олійник
УНІКАЛЬНИЙ майстер-клас з прядіння від неперевершеної Олени Пряхи
дегустація 16 різновидів!!!!  конкурсних борщів приготованих у глиняних горщиках за стародавніми рецептурою і технологією у печі;
дегустація 30 різновидів!!!!  конкурсних борщів, у тому числі принесених чи привезених учасницями із Опішні, Зінькова, Великої Павлівки, Попівки, Глинська, Диканьки….

участь у майстер-класах по приготуванні борщу;
можливість спілкування з надзвичайно цікавими інформаторками стосовно традиційно-побутової культури українців;
можливість почути та побачити цікаві моменти стосовно традиційної культури харчування українців;
доступна рецептура автентичних борщів;

«фото-полювання» по фестивалю (зібрані фото матеріали по фестивалю будуть брати участь у конкурсі на найкраще фото, який відбудеться о 16.30

Під час Фесту-Квесту Ви також матимете унікальну нагоду поласувати БОРЩАМИ, приготованими на кабиці, та іншими традиційними для Полтавщини стравами і напоями:
Борщик з карасиками
Борщик з галушечками
Борщик із грушками
Вареники з капусткою до сметани
Вареники з картопелькою до сметани
Галушечки полтавські
Каша качана – обрядова весільна
Крученики з горіхами
Вергуни
Гречаники
Латані Коржики
Шулики з маком та медом
Сирівець
Узвар
  
А ще на Вас чекають….. а що буде ще – приходьте, то й дізнаєтеся!!!!!!
 
2000  – закриття Фестивалю-Квесту,
ЕТНО дискотека до 22.00

З питань проживання та харчування телефонуйте:
066 18 45 061; 068 42 808 35 Олена

Об’єм приготованих борщиків у глиняних горщиках ОБМЕЖЕНИЙ!!!!!

На території фестивалю працюватиме координаційна група волонтерів яка буде інформувати і допомагати гостям фестивалю-квесту.

На території фестивалю працюватиме група волонтерів яка буде відповідати за безпеку та порядок гостей. 

Візьміть участь у Фестивалі-Квесті
«Борщик у глиняному горщику 2017» -

і ми разом відтворимо кулінарний процес приготування БОРЩУ
в печі за бабусиним рецептом!!

Запрошуємо усіх смачно та весело пообідати!


 

Комментариев нет:

Отправить комментарий