четвер, 11 січня 2018 р.

Борщик у глиняному горщику 2018

ЕтноЕкоАгроСадибка-музей салон-студія-музей «Лялина Світлиця» Олени Щербань

ПРОГРАМА

ПЯТОГО міжНАРОДНОГО гастрономічного фестивалю-квесту
«Борщик у глиняному горщику» 2018 


Місце проведення – ЕтноЕкоАгроСадибка-музей салон-студія «Лялина Світлиця»,  вул. Партизанська, 19, ОПІШНЯ, Полтавщина.
Дата проведення – 11 серпня 2018 року
ПОЧАТОК О 8 ранку!!!!!!!
Фестиваль-квест популяризує насамперед ПОЛТАВЩИНУ як осередок народної гастрономії та натуральної поживи і має на меті зробити полтавський край осердям гастрономічного туризму та повернути традицію спільного гуляння. Під час заходу готуватимемо смачні і надзвичайно поживні БОРЩІ (улюблене нами «ВАРИВО ІЗ ЗІЛЛЯМ», з додаванням овочів) в глиняних горщиках, які готували бабусі наших бабусь. Для них буде використано лише здорові, чисті – «правильні» продукти. Тільки ЗДОРОВА, НАТУРАЛЬНА, ЧИСТА їжа! Подібна дефіляда відбулася вже чотири рази – у 2014, 2015, 2016 та 2017 роках. Захід має право на життя і заслуговує на рівень міжнародного. Тож тримаємо носи і носики за вітром, і як тільки чуємо аромати полтавської народної кухні зі сторони гончарської столиці України, вирушаємо на дегустацію таких простих, на перший погляд, популярних страв як БОРЩ, КАША КАЧАНА, ГАЛУШКИ, ВАРЕНИКИ, ГРЕЧАНИКИ, ШУЛИКИ, КОРЖІ, ВЕРГУНЦІ-МОЛОДЦІ, але які приховують в собі ТРАДИЦІЮ та КУЛЬТУРУ предків наших.
Мета Фесту-Квесту: вивчення та популяризація традицій, правил приготування, рецептури, регіональних особливостей борщотворення та ТІСТОтворення; відродження та піар українських народних культурних традицій, утвердження духовних, морально-етичних та естетичних цінностей українців, виховання в дітей та молоді любові до сімї, Роду та Держави, здорового способу життя, змістовного, активного відпочинку, дбайливого ставлення до довкілля, залучення молоді вирішення проблем територіальних громад у проектний спосіб.
Девіз амбітного ФЕСТУ – креативність, традиційність, наполегливість, оптимізм.
В короткостроковій перспективі «Борщик у глиняному горщику» це фестиваль культурних і соціальних ініціатив, толока найвіртуозніших кухарів, рестораторів, готельєрів, мистців, майстрів, артистів, творчаків…..
В довгостроковій перспективі «Борщик у глиняному горщику» – це комунікаційна платформа, покликана відродити інтерес до забутої традиційної культури наших предків, об’єднати зусилля ВСІХ небайдужих до відродження і розвиток українськості.
Організатор, автор ідеї та кураторетнолог, керамолог, кандидат історичних наук, дослідниця традицій використання глиняного посуду в культурі харчування українців, провідний популяризатор традиційної культури Полтавщини, Харківщини та СумщиниОлена Щербань (066 18 45 061; 068 42 808 35), shcherbanjov@ukr.net: Люблю ЕТНО. Поважаю освіченість.  Ділюся успіхами. Дарую Щастя. Сію Добро. Працюю за покликанням.
8ºº – 13 ºº приготування БОРЩІВ у горщиках у печах за оригінальною народною рецептурою.

Учасниці з Полтавщини, Черкащини, Житомирщини та Дніпропетровщини готуватимуть щонайменше по ЧОТИРИ різновиди БОРЩУ в чотирьох глиняних горщиках одночасно:

1. Борщ  скоромний (з м’ясцем, звичний для родини даної учасниці, в чомусь «удосконалений» нею);
2. Борщ пісний (такий, що готують для родини часто);
3. Борщ особливий (за маминою, свекрушиною, бабусиною, тобто апробованою часом, технологією приготування).
Орієнтовне «Борщове МЕНЮ 2018»:
Учасниця з Полтавщини:
1. Борщ із м’ясом
2. Борщ червоний з грушками.
3. Борщ із полуницею.
4. Борщ авторський.

Учасниця з Полтавщини:
1. Борщ із м’ясом.
2. Борщ старохуторянський.
3. Борщ із секретним інгредієнтом.
4. Борщ авторський.

Учасниця з Полтавщини:
1. Борщ із м’ясом.
2. Борщ з рибкою.
3. Борщ із секретним інгредієнтом.
4. Борщ авторський.

Учасниця з Черкащини:
1. Борщ із м’ясом.
2. Борщ з рибою.
3. Борщ із секретним інгредієнтом.
4. Борщ авторський.

Учасниця з Житомирщини:
1. Борщ із м’ясом.
2. Борщ з рибою.
3. Борщ із секретним інгредієнтом.
4. Борщ авторський.


Учасниця з Житомирщини:
1. Борщ із м’ясом.
2. Борщ з рибою.
3. Борщ із секретним інгредієнтом.
4. Борщ авторський.


Учасниця з Дніпропетровщини:
1. Борщ із свининою.
2. Борщ фірмовий.
3. Борщ із секретним інгредієнтом.
4. Борщ авторський.

Учасниця з Херсонщини:
1. Борщ херсонський.
2. Борщ з рибою.
3. Борщ із секретним інгредієнтом.
4. Борщ авторський.

Учасниця із Сумщини:
1. Борщ із м’ясом.
2. Борщ сумський.
3. Борщ із секретним інгредієнтом.
4. Борщ авторський.

Учасниця із Чернігівщини:
1. Борщ із м’ясом.
2. Борщ чернігівський.
3. Борщ із секретним інгредієнтом.
4. Борщ авторський.

А ще ми ВАС здивуємо авторськими БОРЩиками з горщика!!
А ще – польським!!!
А ще – одеським!!
А ще – миколаївським!!
А ще – чернігівським!!
А ще – опішнянським!!!
А ще – попівським!!!!

А ще Ви матимете унікальну можливість скуштувати БОРЩ: БІЛИЙ, ЗЕЛЕНИЙ, ЧОРНИЙ…

А також на ВАС очікує оригінальний БОРЩИК з…….!!!! від садиби сільського зеленого туризму «Старий Хутір»!!!!
А ще Ви зможете скуштувати класичний полтавський БОРЩИК ІЗ ГАЛУШЕЧКАМИ – фірмовий, від неперевершеного кулінарного експерта Катерини ПІЩАЛЕНКО!!!!!!
Коржі, варенички, книшики, котяче сало!!!,  тертуха та кантабас від Оленки-Куми!
  
 ПАРАЛЕЛЬНО з приготуванням борщів з 8ºº – 19 ºº відбуватиметься реконструкція обряду випікання весільного короваю по-нашому, по-опішнянськи – від НАЙнайНАЙкоровайниці – Катерини Порскало!!! КОРОВАЙ у нас як пух та дух, як пуховичка. Це буде – феєрично! Тож запасайтеся «фотокадрами»!!!!

УЧАСНИКОМ майстер-класу із випікання весільного КОРОВАю зможуть стати здорові фізично і морально, успішні в шлюбі і в соціумі, з дітками, найкраще, багатодітні Люди!
А ще Ви скуштуєте оригінальні страви забутої полтавської кухні:
качана каша, кулєшик квасоляний, галушки до качки, шпундра з буряками,
локшина запікана, бублики-свистуни, сирівець, баба-шарпанина (основа м'ясо білої риби)юха з по, трухом і галушками , каплуни до соку, варенуха, бабка з курки січена, оселедець з яйцями, вергунці-молодці, книші з пшоном, стульні з таком, гречаники, мандрики  
10 ºº – урочисте відкриття (початок о 8 ранку!!!) Пятого міжНАРОДНОГО гастрономічного фестивалю-квесту «Борщик у глиняному горщику 2018».
Оголошення програми.
 10.30 ºº – 13 ºº - ЕТНОкіндер-фест! Ваші малі майстер-Шефи: самі готують, самі й подають і продають ВАРЕНИЧКИ з сиром, картопелькою, капусткою, сливками, маком, квасолею, горіхами, халвичкою, таком!!!
  
13ºº – 15 ºº – презентація борщів учасницями, ДЕГУСТАЦІЯ БОРЩІВ. Куштуємо, голосуємо, обираємо переможців.
Перевершимо самі себе – ВСТАНОВИМО новий РЕКОРД – приготуємо і продегустуємо 50 різновидів БОРЩИКІВ у глиняних ГОРЩИКАХ!!!!!
АНАЛОГІВ такому ще не було ні в Україні ні в Світі!!!!!
16 ºº – УРОЧИСТОСТІ: оголошення переможців, вручення призів, підведення підсумків Фестивалю-Квесту    

17 ºº презентація хлібної закваски від Любові Григорівни Мовчан (Котельва, Полтавщина), члена клубу органічне землеробство, майстрині із виготовлення бездріжджового ХЛІБА.
о 18 ºº -  майстер-клас із народних танців.
о 20 ºº - о 22ºº - суперЕТНОдискотека від опішнянського приватного підприємця Миколи Різника (діджей ОЛЕКСІЙ)
ПАРАЛЕЛЬНО З УСІМА ЦИМИ ДІЙСТВАМИ відбуватимуться:
10.00 – 20.00  - майстер-класи для дітей та дорослих з гончарства (на гончарному крузі і ліплення), тканинної ляльки-мотанки, качаної каші, латаних коржиків, вергунців, бубликів-свистунців…. УЧАСНИКОМ яких може стати КОЖЕН БАЖАЮЧИЙ. Без вікових і статевих обмежень!!!!!!
А ще – авторське Опочинське ПИВО від «Старого Хутора»!!!!
Також, під час фестивалю відбудуться виступи ЕСПЕРТІВ та ПРАКТИКІВ у сфері натуральної  їжі

Впродовж фестивалю на вас чекає презентація  фільмів про Борщики у глиняних горщиках 2014, 2015, 2016 та 2017 років.

Майстер-класи з гончарства від відомих на всеньку Україну Гончарів – Олександра та Анатолія Шкурпелів.
 

Немає коментарів:

Дописати коментар