0
На подвір’ї відомої в Опішні етно-садиби «Лялина світлиця» 15 серпня було людно. Удруге Олена Щербань, дослідниця українських народних традицій, організувала фестиваль «Борщик у глиняному горщику». Це – свято, яке об’єднує поціновувачів чи не найпопулярнішої страви української кухні, відомої в усьому світі, – борщу. Саме тут, в мальовничому куточку Полтавщини, відновлюють давню традицію приготування борщу в печі.
– Цього року фестиваль більш велелюдний. Готуємо борщик полтавський з галушками, борщик із грушками, полуницею, пісний, зелений. Полтавщина і вся Україна славиться своїми борщами, це наша візитівка, тому і обрали цю страву для фестивалю, – розповіла Олена Щербань.
«Знаю зо два десятки рецептів борщу і всі постійно готуємо вдома»
Уже із самого ранку топилися печі, розводили багаття, на сковорідках шкварчала засмажка – усе для того, аби нагодувати борщем кожного відвідувача фестивалю. Його, традиційного полтавського з галушками, наварили декілька десятків літрів. Автор цього гастрономічного дива – одна із учасниць конкурсної програми Катерина Піщаленко. Жінка встигла не тільки наготувати на всіх гостей, а й встигнути до дегустації зварити аж три види страви – борщ пісний із карасями, зелений з куркою і традиційний український борщ із м’ясом. І якщо дегустація конкурсна відбувалася вже по обіді, у розпал свята, то борщем із галушками таки поласували практично всі. Катерина Іванівна говорить, що секретів смачного борщу не так і багато.
– У традиційний український борщ, окрім звичайних інгредієнтів – картоплини, капустини, бурячка, морквини, м’ясця, засмажки із сальцем, потрібно вкладати душу, готувати з любов’ю і, звичайно, мати смак, – розповіла Катерина Піщаленко.