вторник, 12 июля 2016 г.

Повна ПРОГРАМА фесту "Борщик у глиняному горщику 2016" / The full program of the festival "Borschyk clay pot in 2016"

ГО Всеукраїнська Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні
Громадська організація «Туристичне СЕЛО Полтавщини»
Центр Української Культури та Мистецтва
Арт-Проект «ВЕЧОРНИЦІ»
Мережа магазинів АВРОРА
ЕкоАгроСадибка салон-студія «Лялина Світлиця»
ПРОГРАМА
 Третього міжнародного гастрономічного фестивалю-квесту
«Борщик у глиняному горщику» 2016 

Місце проведення – ЕкоАгроСадибка-музей салон-студія «Лялина Світлиця»,  вул. Партизанська, 19, ОПІШНЯ, Полтавщина.
Дата проведення – 13 серпня 2016 року
 Впродовж кількох тисячоліть головною теплотехнічною спорудою, що використовувалася в традиційній культурі харчування мешканців України була вариста піч (хатня піч). Значною мірою на характер народної кухні вплинув основний спосіб термічної обробки продуктів, який багато в чому залежав від конструкції домашнього вогнища. На Україні це було вогнище закритого типу вариста піч. Відтак переважно готували варену, тушковану й печену їжу у глиняному посуді. «Вариво з зіллям», з додаванням овочів, пізніше почали називати борщем, оскільки обов'язковою складовою частиною цієї страви були буряки, які мали назву «бърщь».
Фестиваль-квест популяризує ПОЛТАВЩИНУ як осередок народної гастрономії та органічної їжі і має на меті зробити полтавський край осердям гастрономічного туризму та повернути традицію спільного гуляння. Під час заходу готуватимуться смачні і надзвичайно поживні БОРЩІ, які готували бабусі наших бабусь. Для них використовують лише здорові продукти. Під час приготування не використовують консервантів. Тільки ЗДОРОВА, НАТУРАЛЬНА, ЧИСТА  їжа! Подібна дефіляда відбулася вже двічі – у 2014 та 2015 роках. Захід, безумовно, має право на життя і заслуговує на рівень міжнародного. Тож тримаємо носи і носики за вітром, і як тільки чуємо запахи полтавської народної кухні зі сторони гончарської столиці України, вирушаємо на дегустацію таких простих, на перший погляд, популярних страв як БОРЩ, КАША КАЧАНА, ГАЛУШКИ, ВАРЕНИКИ, ГРЕЧАНИКИ, ШУЛИКИ, але які приховують в собі ТРАДИЦІЮ та КУЛЬТУРУ предків наших.
Soup for the soul: Borscht, the traditional soup of Ukraine, is popular in different variations throughout Eastern and Central Europe. It is made with a beetroot base, giving it a deep reddish-purple color.
 Мета Фесту-Квесту: вивчення традицій, правил приготування, рецептури, регіональних особливостей борщотворення, популяризація і реанімація культурних традицій Полтавського регіону, утвердження духовних, морально-етичних та естетичних цінностей українського народу, виховання в дітей і молоді любові до сім'ї, роду та держави, пропагування здорового способу життя, змістовного активного відпочинку, дбайливого ставлення до довкілля, залучення молоді до вирішення проблем територіальних громад у проектний спосіб.
Кураторетнолог, керамолог, кандидат історичних наук, дослідниця традицій використання глиняного посуду в культурі харчування українців, провідний популяризатор традиційної культури Полтавщини, Харківщини та СумщиниОлена Щербань (066 18 45 061; 068 42 808 35), shcherbanjov@ukr.net


8ºº – 13 ºº приготування БОРЩІВ у горщиках у печах за оригінальною народною рецептурою

ТРИ Учасниці з Полтавщини, Черкащини та Житомирщини готуватимуть по ТРИ різновиди БОРЩУ в трьох глиняних горщиках одночасно:
1. Борщ  скоромний (з м’ясцем, звичний для родини даної учасниці, в чомусь «удосконалений» нею);
2. Борщ пісний (такий, що готують для родини часто);
3. Борщ особливий (за маминою, свекрушиною, бабусиною, тобто апробованою часом, технологією приготування).
Орієнтовне «Борщове МЕНЮ 2016»:

Учасниця №1 з Полтавщини:
1. Борщ із м’ясом
2. Борщ червоний з грушками
3. Борщ із полуницею.


Учасниця №2 з Черкащини:
1. Борщ із м’ясом.
2. Борщ з рибою.
3. Борщ із секретним інгредієнтом.

Учасниця №3 з Житомирщини:
1. Борщ із м’ясом.
2. Борщ з рибою.
3. Борщ із секретним інгредієнтом.

А також на ВАС очікує оригінальний БОРЩИК з перепілочкою від ЕКОферми «Старий Хутір»!!!!
ПАРАЛЕЛЬНО з приготуванням борщів з 8ºº – 13 ºº відбуватиметься реконструкція опішнянського весілля: ЕТНОдійство в особах, в ролях, значить. З відповідними костюмами, антуражем, танцями, піснями, музиками. Повністю покажемо обряд випікання весільного короваю по-нашому!! Це буде – феєрично! Тож запасайтеся «фотокадрами»!!!!
УЧАСНИКОМ ЕтноВЕСІЛЛЯ може стати КОЖЕН БАЖАЮЧИЙ. Без вікових і статевих обмежень!!!!!!

10 ºº – урочисте відкриття ТРЕТЬОГО міжнародного гастрономічного НАРОДНОГО фестивалю-квесту «Борщик у глиняному горщику» 2016

10.30 ººпрезентація хлібної закваски від Любові Григорівни Мовчан (Котельва, Полтавщина), члена клубу органічне землеробство, майстрині із виготовлення бездріжджового ХЛІБА.

12 ººмайстер-клас від призера конкурсу «Волонтер року 2013» у номінації «Мистецтво та культура» Вчителя Віри Андріївни Аннусової (Царичанка, Дніпропетровська область) із організації особливого святково-обрядового дійства «СПАСОВА БОРОДА» - навчимося її скрутити, завити- прикрасити,  проведемо обряд «розчісування» та «відмивання» Спасової бороди від меду. Оберемо дівоньку-маківоньку, молодицю-жартівницю, ласуватимемо шуликами по-опішнянськи, співатимемо пісень про криницю, мак, городину та проведемо обрядові дії з маком, квітами та водою.

13ºº – 15 ºº – презентація борщів учасницями, ДЕГУСТАЦІЯ БОРЩІВ

16 ºº – УРОЧИСТОСТІ: оголошення переможців, вручення призів, підведення підсумків Фестивалю-Квесту    
А ТАКОЖ на ВАС чекають неймовірні враження від танців полтавських дівчат. Трайбл «ІВАНА КУПАЙЛА», група ЕЙНАБ, о 18 годині!!!!
ПАРАЛЕЛЬНО З УСІМА ЦИМИ ДІЙСТВАМИ відбуватимуться:
10.00 – 20.00 – майстер-класи для дітей та дорослих від київського Арт-проекту «Вечорниці» й Центру Української Культури та Мистецтва. Вивчите прадавні українські прислів’я та приказки на кулінарну тематику; розписуватимете медові пряники, будете виготовляти глиняні свищики, народну ляльку та багато-багато іншого. 
Також, під час фестивалю відбудуться виступи експертів та практиків у сфері натуральної їжіНаприкінці фестивалю на вас чекає презентація науково-пізнавального фільму.

Майстер-класи з гончарства від відомих на всеньку Україну Гончарів – Олександра та Анатолія Шкурпелів!

Арт-програма від ініціатора ЕтноПроектів в Украні. Лідера гурту «ЯРИ» Миколи ПАЗИЧА

Весільні ДИВНІ від Людмили Галій

Петриківський розпис

дегустація 6 різновидів!!!!  конкурсних борщів приготованих у глиняному горщику за стародавніми рецептурою і технологією у печі;
дегустація 36 різновидів!!!!  конкурсних борщів, принесених чи привезених учасницями із Опішні, Зінькова, Великої Павлівки, Попівки, Глинська….;

участь у майстер-класах по приготуванні борщу;
можливість спілкування з надзвичайно цікавими інформаторками стосовно традиційно-побутової культури українців;
можливість почути та побачити цікаві моменти стосовно традиційної культури харчування українців;
доступна рецептура автентичних борщів;

«фото-полювання» по фестивалю (зібрані фото матеріали по фестивалю будуть брати участь у конкурсі на найкраще фото, який відбудеться о 16.30

Під час Фесту-Квесту Ви також матимете унікальну нагоду поласувати БОРЩАМИ, приготованими на кабиці, та іншими традиційними для Полтавщини стравами і напоями:
Борщик з карасиками
Борщик з галушечками
Борщик із грушками
Вареники з капусткою до сметани
Вареники з картопелькою до сметани
Галушечки полтавські
Каша качана – обрядова весільна
Крученики з горіхами
Вергуни
Гречаники
Шулики з маком та медом
Сирівець
Узвар

А ще на Вас чекають….. а що буде ще – приходьте, то й дізнаєтеся!!!!!!

2000  – закриття Фестивалю-Квесту

З питань проживання та харчування телефонуйте:
066 18 45 061, 068 42 808 35 Олена

Об’єм приготованих борщиків у глиняних горщиках ОБМЕЖЕНИЙ!!!!!


На території фестивалю працюватиме координаційна група волонтерів яка буде інформувати і допомагати гостям фестивалю-квесту.

На території фестивалю працюватиме група волонтерів яка буде відповідати за безпеку та порядок гостей. 

Візьміть участь у Фестивалі-Квесті
«Борщик у глиняному горщику 2016» -

і ми разом відтворимо кулінарний процес приготування БОРЩУ
в печі за бабусиним рецептом!!

Запрошуємо усіх смачно та весело пообідати!




Комментариев нет:

Отправить комментарий