суботу, 5 березня 2011 р.

Про гнічені сливи / About hnicheni plums

Про опішнянські гнічені сливи
 Серед різних способів приготування слив, дуже популярним у Опішні, що в Полтавщині, є спосіб «гнічення». Справжні гнічені сливи готують за допомогою спеціального пристрою – «сушні».  Це відповідної конструкції пристрій, збудований з дерева і цегли, на верхній частині якого сушать фрукти і ягоди. В’ялення і сушення відбувається за допомогою гарячого димленого повітря, яке подається знизу пристрою, під яким горить вогонь. Для сушні підбирають дрова з фруктових дерев. "Сушня" також називають у Опішні і вже готові, висушені фрукти (яблука, груші, вишні).

Щоб приготувати справжні гнічені смачнючі опішнянські сливи, потрібно взяти крупні, не перестиглі плоди. Коли вони будуть перестиглими, то за свідченням досвідчених людей у цій справі «сік із них витече». Сушать попередньо помиті, і підсушені сливи, розклавши на «ліска» (площина для сушіння) в один прошарок, підтримуючи в сушні відповідну температуру, щодня разів зо три перевертаючи їх руками: «підпеклося – перевертаю». Триватиме цей процес щонайменше три-чотири дні. Але це залежить і від сушні і від сорту слив, і навіть від погодних умов. Опішнянка Марія Петрівна Андрейченко зазначила: «треба бачити, як це робиться». Готовність слив визначають «на око»: «треба, щоб висохло так, щоб кісточка ворушилася, щоб ходила». Готові сливи щільно складають у скляні банки, додаючи трішки цукру. Зберігають їх у холодному місці. Ось такий рецепт опішнянських гнічених сливок. Вони справді дуже смачні, вітамінні і є корисним продуктом харчування.

6.03.2010 р.


Немає коментарів:

Дописати коментар