пʼятницю, 11 березня 2011 р.

Про опішнянських меценатів

Меценат з Опішного Федір Якимович Коваленко
Завжди радію, коли вдається знайти відомості, пов’язані з історією мого краю, життя земляків. Сподіваюся, що інформація про одного з меценатів, який народився в Опішному, Федора Коваленка буде не менш цікавою і для багатьох читачів.

Федір Якимович Коваленко народився 16 травня 1866 року в м. Опішне Зіньківського повіту Полтавської губернії в сім’ї багатодітного селянина. Закінчивши місцеве училище, п’ятнадцятирічний Федір поїхав разом батьком на Кубань. Влаштувався у бакалійну крамницю купця, в якого задарма прослужив шість років.
Федір Якимович з дитинства відчував потяг до живопису, але навчатися не мав можливості. Згодом він згадував: «О, боже, как я плакал... меня здесь сильно притесняли... отняли мою пищу и утешение. Это было, когда я расстался с моими книгами...». Пізніше він працював приказчиком у рідного брата. Зароблених грошей вистачало на скромне життя, але Федір намагався дещо відкладати. Свої мізерні заощадження витрачав на те, що купував картини. Так починалося його «меценатство».
У 1903 році, за прикладом відомого російського мецената Третьякова, свою невелику збірку картин, акварелей, старовинних речей і рідкісних книг Федір Якимович подарував місцевому Єкатеринодарівському музею.
Через рік, 11 квітня 1904 року, було відкрито Єкатеринодарську міську картинну галерею імені Федора Коваленка. Це була перша картинна галерея на Північному Кавказі. Про те, що ця подія була дійсно важливою подією в художньому житті провінційного міста, свідчить епістолярна спадщина Федора Коваленка, зокрема листи від відомого російського художника Іллі Рєпіна. Всі шість відомих листів Іллі Рєпина на Кубань, були адресовані ініціатору міської картинної галереї. Вважаю, що деякі листи доречно буде цитувати мовою оригіналу. Зокрема в листі від 2 травня 1904 року Ілля Рєпін писав: «Милостивый государь Федор Акимович! Благодарю Вас за Ваше любезное письмо и присылку каталога вашей картинной галереи. Нельзя не сочувствовать этому прекрасному учреждению. И я, со своей стороны, буду стараться чем-нибудь быть полезным Вашему благородному делу. Столичные музеи наши переполняются и избыток художественных произведений время от времени пересылается в провинциальные музеи. На первый раз приношу Вашей библиотеке мою скромную книжку статей и воспоминаний; она имеет отношение к искусству. С совершенным почтением и преданностью к Вам И. Репин».
З 1905 року Федір Коваленко започаткував проведення щорічних виставок при картинній галереї (організував сімнадцять виставок). Для цього він знаходив і підтримував зв’язки з впливовими на той час людьми, пов’язаними з мистецтвом. Зокрема, Ілля Рєпін активно допомагав йому в проведенні подібних заходів.
У 1909 році Федором Коваленком було створено при галереї художній гурток, метою якого, як дізнаємося із «Статуту гуртка» було: «виховання художнього смаку в середовищі жителів міста Єкатеринодару і Кубанської області... заохочення молодих місцевих художніх сил, відкриття школи малювання». Почесним президентом художнього гуртка було обрано Іллю Рєпіна, почесним його членом – класика російської літератури Лева Толстого.
Незабаром від Рєпіна прийшов лист, датований 10 червня 1909 року такого змісту: «Екатеринодарскому художественному кружку имени Ф. А. Коваленко. Благодарю за высокую честь. Постараюсь быть полезным. О нуждах и желаниях по картинной галерее прошу извещать письменно.
С совершенным почтением и преданностью Илья Репин».
Невтомний Федір Якимович клопочеться про відкриття в місті школи мистецтв, просить Іллю Рєпіна підказати, з чого почати. Художник, не дивлячись на свою виключну завантаженість, знаходив час, щоб писати змістовні відповіді. У листі від 26 червня 1909 року він порадив надіслати супліку про сприяння в Академію мистецтв на імя княгині Марії Павлівни.
У листі від 11 лютого 1911 року Федір Якимович отримав листа від художника з іменами впливових осіб Академії мистецтв, яким згодом було надіслано проекти на створення школи мистецтв. Серед них були: М. П. Боткін, В. П. Лобойков, В. А. Беклемішев.
Вже 1 листопада 1911 року не без допомоги Іллі Рєпіна в місті Єкатеринодар було відкрито школу живопису і рисунку. Про цю подію художник із запалом писав: «Радуюсь и поздравляю с успехом! Симпатично, что училище начинает работать с определенными целями впереди. Дай бог успеха прекрасному, святому делу.
И. Репин».
Помер Федір Якимович Коваленко 2 вересня 1919 року від тифу. Похований у м. Єкатеринодар.

15.09.2008 р.

Немає коментарів:

Дописати коментар