пʼятницю, 25 березня 2011 р.

Про глиняний кухлик

«Лемішку і куліш глитали І брагу кухликом тягли...» 
Кухоль, кухлик – маленька посудина циліндричної форми з ручкою, для набирання й пиття напоїв.У західних регіонах України кухлик називають горням, кухлем-«квартям» (Бойківщина, Лемківщина) чи маленьким глечиком-«водопійкою» (Гуцульщина).
За свідченням одного з науковців, під назвою «кухоль» гончарі Полтавщини першої чверті ХХ століття виробляли посуд циліндричної форми, з рівним денцем та з рівними, ніби зрізаними, верхніми краями. Збоку посудина має вухасте держално. 
Подільські кухлики бували дуже різноманітні щодо форми, розміру та декору. 
Побутував і кухоль для виливання переполоху, який застосовували в обрядах ворожіння.
Глиняний кухлик часто використовували під час похоронних звичаїв: «коло тіла», «на панахиди». На столі  ставили «кухлик на коливо», накритого зверху калачаем, а до вуха або до бока кухлика приліплювали свічку.






Немає коментарів:

Дописати коментар