Коровайний
обряд – обряд
із перед весільного циклу. Весільне
обрядове печиво, яке ми умовно назвемо «весільним
ХЛІБом», маючи на увазі всі його види, було неодмінним і чи не найголовнішим
атрибутом традиційного слобожанського весілля. Підосновою давнього весільного
обряду (що нині майже забувся) був символічний ритуал побажання молодій парі
здорового (а значить в достатку) та щасливого (а значить з дітками, яких є чим
годувати) життя. Тож український «народ-хлібороб», а зокрема слобожани,
найкращим способом цього побажання обрав символічне використання на всіх етапах
весільного обряду найшановнішого продукту – хлібного зерна.
Зернами
пшениці, жита, ячменю, вівса мати обсипала Молодих, бажаючи їм здоров’я і
щастя. Їх запікали у весільних калачах та короваях, насипали його на пазуху
Молодим. Із подрібнених хлібних зерен – борошна якнайкращої якості – випікали
головні весільні ХЛІБИ – короваї. До забутих слобожанських весільних хлібів,
які нині не випікають, належать «верч», «буханець», «гуски», «дивень», «калач»,
а ще «лежень», «лєпьошки», «хліб-перепієць», «товариш», велика «шишка»,
маленькі «шишки», стульні. Навіть назви їх сьогодні звучать незвично… На
Катеринославщині (запис Д.Яворницького),Чернігівщині (Литвинова-Бартош,
Малинка) пекли лежні, дивні, перепієць,
трійчатку.
ВЕСЬ
весільний обряд супроводжувався ХЛІБОМ: з хлібиною (паляницею) в руках старости
приходили свататися, свою хлібину, в разі вдалого сватання, батьки Молодої дарували
старостам. Хлібиною батьки благословляли Молодого на одруження і на вдалу
«дорогу» до двору Молодої, яку її батьки теж благословляли хлібом. З хлібом в
руках батьки зустрічали Молодих після вінчання, на весільному столі перед
Молодими обов’язково мала лежати паляниця із сіллю, а також і короваї, і
лежень, і дивень, і велика шишка. З хлібиною проводжали Молодих у комору. З
хлібиною йшли до батьків Молодого, а потім до батьків Молодої «понеділкувати» –
святкувати другий день весілля. З хлібом ходили на гостину і до старшої дружки,
боярина, свахи. З паляницею ходив дружко і весільні гості до попа чи дяка
просити «увести» Молодих до церкви на другий день весілля.
Не
можу не згадати «хлібні» весільні страви: локшина, пироги з різноманітними
начинками, вергуни (подавали на десерт), бублики (обдаровували дружок), стульні
(пироги без начинки, якими пригощали батьків Молодої і гостей на після
весільному етапі разом із шматками вареної курки), житні коники…
В Слобожанщині випікання весільних
обрядових печив іноді називали «дружчини», які відбувалися після запросин
гостей на весілля. В хаті Молодої співали дружечки, а цей час біля печі на діжі з кришкою чотири
жінки «ліпили коровай», калач, лежень, коли дружки закінчували співати,
коровайниці співали:
Хороші
коровайниці
Хорошо
коровай ліплять,
Сиром
накладають
Маслом
поливають
Горщик
масла,
Діжка
сиру,
Та все на коровай
Немає коментарів:
Дописати коментар