понеділок, 24 лютого 2020 р.


Олена Щербань, етнологиня, засновниця ЕтноПросвітницького осередку – ЕтноЕкоАгроСадиби-музею "Лялина Світлиця" (Опішня. Полтавщина), організаторка проекту "Борщик у глиняному горщику", д.і.н.
Жайворонки – обрядове печиво з пшеничного тіста, спеченого у вигляді булочок (коржиків), що зовнішнім виглядом нагадують пташок – «жайворонків», «голубів» («голубців» – згадував Павло Чубинський), «галіопів» («галопів»), «сорок», «буслів», «куликів», «сорочачих вушок». Їх годилося випікати 22 березня по 40 штук і роздавати дітям, в день християнського свята сорока мучеників (Сорока святих) – покровителів птаства. В народі цей день називали також «Сороки» («Сорочини»)








Немає коментарів:

Дописати коментар