понеділок, 24 лютого 2020 р.

Борщик у глиняному горщику 2020


ПРОГРАМА ЕтноФестивалю "Борщик у глиняному горщику 2020"
Враховуючи побажання гостей попередніх ЕтноФестивалів, вперше ДЕГУСТАЦІЯ оригінальних борщів із глиняних горщиків відбуватиметься УВЕСЬ ДЕНЬ! Але борщики будуть різними. Хто не встигне – той запізниться)

8ºº – 10 ºº – презентація-ДЕГУСТАЦІЯ 10 БОРЩІиків на снідання:
куштуємо, голосуємо, обираємо найсмачніший:
1. з курочкою,
2. з квасолечкою,
3. з вушками,
4. з грушками,
5. з яєчками, молодий і 5 авторських)


10ºº – 12ºº – презентація-ДЕГУСТАЦІЯ особливих 10 БОРЩиків на друге снідання: куштуємо, голосуємо, обираємо найсмачніший):
11. з медком; 12. київський; 13. з потрухом, 14. борщ переЗолений, 15. розхідний борщ; 16. з раками; 17. з карасиками; 18. мамин борщ, 19. зі смаженими огірочками, 20. фірмовий «Лялин борщик»

12ºº – 14ºº – презентація-ДЕГУСТАЦІЯ 20 БОРЩиків на підобід від садиб сільського зеленого туризму:
21. садиба №1, 22. садиба №2; 23. садиба №3; 24. садиба №4, 25. садиба №5, 26. садиба №6, 27. садиба №7; 28. садиба №8; 29. садиба №9; 30. садиба №10
+ 10 авторських БОРЩиків

14ºº – 16ºº – презентація-ДЕГУСТАЦІЯ 10 БОРЩиків на обід:
41. квасок; 42. борщик із приварком; 43. борщик із сіллю, долею та добрим здоров’ям; 44. жонатий борщ, 45. борщ-голюх; 46. борщик ріденький так солоденький; 47. борщик накипчастий;
+ 2 авторські борщі

16ºº – 18ºº – презентація-ДЕГУСТАЦІЯ 10 БОРЩІв обрядових на підвечірок:
51. Великодній, 52. Різдвяний, 53. Троїцький; 54. на сватання; 55. весільний, 56. «понеділковий»; 57. борщ на хрестини, 58. недільний скоромний; 59. недільний пісний; 59. святковий; 60. – авторський
А ще Ви зможете скуштувати класичний полтавський БОРЩИК ІЗ ГАЛУШЕЧКАМИ – фірмовий від господині ЕтноСадиби-музею «Лялина Світлиця»

Коржі, варенички, книшики, котяче сало, кантабас від Оленки-Куми!
ГАЛУШЕЧКИ і ГАЛУШАТА на сироватці від човно-федорівської майстрині-господині Каті Іванівни Скрипки  
А ще на ВАС чекають унікальні виступи етнологів, істориків, медиків, громадських активістів на теми ЇЖА, ЗДОРОВЯ, ЕКОЛОГІЯ, СПОРТ.
ПАРАЛЕЛЬНО
з приготуванням та дегустацією борщів з 10ºº – 17 ºº відбуватиметься реконструкція весільного полтавського ЕТНОдійства,
зокрема обряду випікання весільного короваю по-нашому, по-опішнянськи – від НАЙнайНАЙкоровайниці – Катерини Порскало!!! КОРОВАЙ у нас як пух та дух, як пуховичка.
ПРОГРАМА
ЕтноМайстер - класу з випікання весільних КОРОВАаїв, житніх коників, дивнів та шишок
в ЕтноСадибі-музеї «Лялина Світлиця»
12 жовтня 2019 року
«Світи, Боже, з Раю, нашому КОРОВАЮ…»

7 ранку – розтоплюємо Печі і вчиняємо тісто в глиняних макітрах - на два короваї - для Молодого «на брусках» і для Молодої «на косах» , на шишки, дивні весільні та житні коники, виспівуємо народних пісень, що співалися при цьому колись бабусі наші; розпочинаємо тістотворчий батл на звання кращої весільної коровайниці між ОЛЕНОЮ БЕРЕЗОВСЬКОЮ та ТЕТЯНОЮ ВІНЦКОВСЬКОЮ;

9 година ранку – обговорюємо із старожилками-господинями-калачницями ЯК відбувався коровайний обряд у Опішні, Великих Будищах та Броварках – села Полтавщини, паралельно – підмішуємо тісто. Випікаємо БЕЗДРІЖДЖОВИЙ коровай зі СВІТЛАНОЮ ПРОХОРЧУК у бездріжджовій ПЕЧІ; виробляємо пироги з маком, таком, вишнями, яблуками, капусткою, квасолечкою, буряками, гарбузиком…. .майстер-клас із виліплювання пирогів від знаного кухаря ВІТАЛІЯ ГРИШКА
11 годинавиробляємо коровайні вироби, додаємо ганусу, шафрану... - весь доклад на коровай, виспівуємо з народним ансамблем «Криниченька», готуємо Печі до випікання – вигрібай, мати, жар , як дочки не жаль.... кидай у Піч дрова - лишайся здорова, вимішумо тісто і виробляємо шишки, житні коники та дивні;
12 година – тісто підійшло, обряд «вермен Піч вимітає» ставимо пекти - а в цей час гепаємо макітру, в якій вчиняли, «смалимо качку» - все це народні обряди, забуті! - обідаємо - ой де ж наша, весільная мати, обіцяла горілочки дати... випікаємо житні коники, дивні та шишечки і пиріжечки;
14 година - печемо, виймаємо, інсценізуємо весільні обряди, співаємо, ділимося рецептами короваїв весільних і не тільки
17 годинаобряд коровай-даризна – ділимо, краємо короваї, обділяємо один одного шишками, медяниками.... обираємо чий же коровай вдашніший - старшої коровайниці від Молодої - Олени Березовської чи від старшої коровайниці Молодого - Тетяни Вінцковської

А також обряди сватання, домовини, оглядини. Споряджання Молодої. Виряджання Молодого по Молоду, розподіл весільного КОРОВАю, коровай-даризна, комора. віха…..
Це буде – феєрично! Тож запасайтеся «фотокадрами»!!!!

УЧАСНИКАМИ майстер-класу із випікання весільного КОРОВАю зможуть стати здорові фізично і морально, успішні в шлюбі і в соціумі, з дітками, найкраще, багатодітні Люди!

11ºº – 13 ºº – РЕКОНСТРУКЦІЯ ВЕСІЛЬНОГО ОБРЯДУ від унікального Музею ВЕСІЛЛЯ (село Великі Будища, Полтавщина, Україна) – участь може взяти кожен!
Упродовж фестивального ДНЯ для нас співають самодіяльні НАРОДНІ колективи: Хорощанка (Лубенщина), Криниченька (Зіньківщина), Чутівчанка (Оржиччина), Берегиня (Зіньківщина)

З 8 ранку Ви вже матимете можливість частуватися оригінальними стравами забутої полтавської кухні:
качана каша,
кулєшик квасоляний, галушки до качки,
шпундра з буряками,
локшина запікана,
бублики-свистуни,
сирівець
баба-шарпанина (основа - м'ясо білої риби)
юха з потрухом і галушками
варенуха
оселедець з яйцями
вергунці-молодці
книші з пшоном
стульні з таком
гречаники
мандрики
   
10 ºº – урочисте відкриття (початок о 8 ранку!!!) СЬОМОГО міжНАРОДНОГО гастрономічного фестивалю-квесту «Борщик у глиняному горщику 2020»

8 ºº – 20 ºº - ЕТНОвареник-фест! Готуємо ВАРЕНИЧКИ з сиром, картопелькою, капусткою, сливками, маком, квасолею, горіхами, халвичкою, таком!!!
  
Перевершимо самі себе – ВСТАНОВИМО новий РЕКОРД – приготуємо і продегустуємо 70 різновидів БОРЩИКІВ у глиняних ГОРЩИКАХ!!!!!
АНАЛОГІВ такому ще не було ні в Україні ні в Світі!!!!!
15 ºº – УРОЧИСТОСТІ: оголошення переможців, вручення призів, підведення підсумків ЕТНОФестивалю-Квесту

16 ºº - презентація котелевського КОРЖИКА від Оксани Дорошенко, натуральних солодощів – зефіру, пташиного молока, цукерок ручної роботи від Надії Маринич,
хлібної закваски від Любові Григорівни Мовчан (Котельва, Полтавщина), члена клубу органічне землеробство, майстрині із виготовлення бездріжджового ХЛІБА.


о 19 ºº - майстер-класи із народних танців для всіх бажаючих
І також до 20ºº - суперЕТНОдискотека

Немає коментарів:

Дописати коментар