ПРОГРАМА ЕтноФестивалю "Борщик у глиняному горщику 2020"
Враховуючи побажання гостей попередніх ЕтноФестивалів,
вперше ДЕГУСТАЦІЯ оригінальних борщів із глиняних горщиків відбуватиметься
УВЕСЬ ДЕНЬ! Але борщики будуть різними. Хто не встигне – той запізниться)
8ºº – 10 ºº – презентація-ДЕГУСТАЦІЯ 10 БОРЩІиків на снідання:
куштуємо, голосуємо, обираємо найсмачніший:
1. з курочкою,
2. з квасолечкою,
3. з вушками,
4. з грушками,
5. з яєчками, молодий і 5 авторських)
10ºº – 12ºº – презентація-ДЕГУСТАЦІЯ особливих 10 БОРЩиків на
друге снідання: куштуємо, голосуємо, обираємо найсмачніший):
11. з медком; 12. київський; 13. з потрухом, 14. борщ переЗолений, 15.
розхідний борщ; 16. з раками; 17. з карасиками; 18. мамин борщ, 19. зі смаженими
огірочками, 20. фірмовий «Лялин борщик»
12ºº – 14ºº – презентація-ДЕГУСТАЦІЯ 20 БОРЩиків на підобід від
садиб сільського зеленого туризму:
21. садиба №1, 22. садиба №2; 23. садиба №3; 24. садиба №4, 25. садиба №5,
26. садиба №6, 27. садиба №7; 28. садиба №8; 29. садиба №9; 30. садиба №10
+ 10 авторських БОРЩиків
14ºº – 16ºº – презентація-ДЕГУСТАЦІЯ 10 БОРЩиків на обід:
41. квасок; 42. борщик із приварком; 43. борщик із сіллю, долею та добрим
здоров’ям; 44. жонатий борщ, 45. борщ-голюх; 46. борщик ріденький так
солоденький; 47. борщик накипчастий;
+ 2 авторські борщі
16ºº – 18ºº – презентація-ДЕГУСТАЦІЯ 10 БОРЩІв обрядових на
підвечірок:
51. Великодній, 52. Різдвяний, 53. Троїцький; 54. на сватання; 55. весільний,
56. «понеділковий»; 57. борщ на хрестини, 58. недільний скоромний; 59.
недільний пісний; 59. святковий; 60. – авторський
А ще Ви зможете скуштувати класичний полтавський БОРЩИК
ІЗ ГАЛУШЕЧКАМИ – фірмовий від господині ЕтноСадиби-музею «Лялина Світлиця»
Коржі, варенички, книшики, котяче сало, кантабас від
Оленки-Куми!
ГАЛУШЕЧКИ і ГАЛУШАТА на сироватці від човно-федорівської
майстрині-господині Каті Іванівни Скрипки
А ще на ВАС чекають унікальні виступи етнологів, істориків, медиків,
громадських активістів на теми ЇЖА, ЗДОРОВ”Я, ЕКОЛОГІЯ, СПОРТ.
ПАРАЛЕЛЬНО
з приготуванням та дегустацією борщів з 10ºº – 17 ºº – відбуватиметься реконструкція весільного полтавського ЕТНОдійства,
зокрема обряду випікання весільного короваю
по-нашому, по-опішнянськи – від НАЙнайНАЙкоровайниці – Катерини Порскало!!! КОРОВАЙ у нас як пух та дух, як пуховичка.
ПРОГРАМА
ЕтноМайстер -
класу з випікання весільних КОРОВАаїв, житніх коників, дивнів та шишок
в
ЕтноСадибі-музеї «Лялина Світлиця»
12 жовтня 2019
року
«Світи,
Боже, з Раю, нашому КОРОВАЮ…»
7 ранку – розтоплюємо Печі і вчиняємо тісто в глиняних
макітрах
- на два короваї - для Молодого «на
брусках» і для Молодої «на косах» , на шишки, дивні весільні та житні коники,
виспівуємо народних пісень, що співалися при цьому колись бабусі наші;
розпочинаємо тістотворчий батл на звання кращої весільної коровайниці між ОЛЕНОЮ БЕРЕЗОВСЬКОЮ та ТЕТЯНОЮ
ВІНЦКОВСЬКОЮ;
9 година
ранку – обговорюємо із
старожилками-господинями-калачницями ЯК відбувався коровайний обряд у Опішні,
Великих Будищах та Броварках – села Полтавщини, паралельно – підмішуємо тісто. Випікаємо
БЕЗДРІЖДЖОВИЙ коровай зі СВІТЛАНОЮ
ПРОХОРЧУК у бездріжджовій ПЕЧІ; виробляємо
пироги з маком, таком, вишнями, яблуками, капусткою, квасолечкою, буряками,
гарбузиком…. .майстер-клас
із виліплювання пирогів від знаного кухаря ВІТАЛІЯ
ГРИШКА
11 година
– виробляємо коровайні вироби,
додаємо ганусу, шафрану... - весь доклад на коровай, виспівуємо з народним
ансамблем «Криниченька», готуємо
Печі до випікання – вигрібай, мати, жар , як дочки не жаль.... кидай у Піч
дрова - лишайся здорова, вимішумо тісто і виробляємо шишки, житні коники та
дивні;
12 година –
тісто підійшло, обряд «вермен Піч
вимітає» ставимо пекти - а в цей час гепаємо макітру, в якій вчиняли, «смалимо качку» - все це народні
обряди, забуті! - обідаємо - ой де ж наша, весільная мати, обіцяла горілочки
дати... випікаємо житні коники, дивні та шишечки і пиріжечки;
14 година - печемо, виймаємо, інсценізуємо весільні обряди,
співаємо, ділимося рецептами короваїв весільних і не тільки
17 година
– обряд коровай-даризна – ділимо,
краємо короваї, обділяємо один одного шишками, медяниками.... обираємо чий же
коровай вдашніший - старшої коровайниці від Молодої - Олени Березовської чи від
старшої коровайниці Молодого - Тетяни Вінцковської
А також обряди сватання, домовини, оглядини. Споряджання
Молодої. Виряджання Молодого по Молоду, розподіл весільного КОРОВАю,
коровай-даризна, комора. віха…..
Це буде – феєрично! Тож запасайтеся «фотокадрами»!!!!
УЧАСНИКАМИ майстер-класу із випікання
весільного КОРОВАю зможуть стати
здорові фізично і морально, успішні в шлюбі і в соціумі, з дітками, найкраще,
багатодітні Люди!
11ºº – 13 ºº – РЕКОНСТРУКЦІЯ ВЕСІЛЬНОГО
ОБРЯДУ від унікального Музею ВЕСІЛЛЯ (село Великі Будища, Полтавщина, Україна)
– участь може взяти кожен!
Упродовж фестивального ДНЯ для нас співають самодіяльні
НАРОДНІ колективи: Хорощанка (Лубенщина), Криниченька (Зіньківщина), Чутівчанка
(Оржиччина), Берегиня (Зіньківщина)
З 8 ранку Ви вже матимете можливість частуватися оригінальними стравами забутої полтавської
кухні:
качана
каша,
кулєшик
квасоляний, галушки до качки,
шпундра
з буряками,
локшина
запікана,
бублики-свистуни,
сирівець
баба-шарпанина
(основа - м'ясо білої риби)
юха
з потрухом і галушками
варенуха
оселедець
з яйцями
вергунці-молодці
книші з пшоном
стульні
з таком
гречаники
мандрики
10 ºº – урочисте відкриття (початок о 8 ранку!!!) СЬОМОГО міжНАРОДНОГО гастрономічного
фестивалю-квесту «Борщик у глиняному горщику 2020»
8 ºº – 20 ºº - ЕТНОвареник-фест! Готуємо ВАРЕНИЧКИ з сиром,
картопелькою, капусткою, сливками, маком, квасолею, горіхами, халвичкою,
таком!!!
Перевершимо самі себе – ВСТАНОВИМО новий РЕКОРД – приготуємо і продегустуємо 70 різновидів БОРЩИКІВ у глиняних ГОРЩИКАХ!!!!!
АНАЛОГІВ такому ще не було ні в Україні ні в Світі!!!!!
15 ºº – УРОЧИСТОСТІ: оголошення переможців, вручення призів,
підведення підсумків ЕТНОФестивалю-Квесту
16 ºº - презентація котелевського КОРЖИКА від Оксани Дорошенко, натуральних солодощів
– зефіру, пташиного молока, цукерок ручної роботи від Надії Маринич,
хлібної закваски від Любові
Григорівни Мовчан (Котельва, Полтавщина), члена клубу органічне
землеробство, майстрині із виготовлення бездріжджового ХЛІБА.
о 19 ºº - майстер-класи із народних танців для всіх бажаючих
І також до 20ºº -
суперЕТНОдискотека
Немає коментарів:
Дописати коментар