Глиняний посуд в традиційній культурі харчування українців
ХІХ–ХХ
століття: постановка проблеми
Вивчення як
цілісної так і окремих частин традиційно-побутової культури – серед актуальних
і затребуваних напрямів сучасної етнології. Зокрема, сфери життєзабезпечення
певної етноспільноти, одним із структурних елементів якої є культура харчування.
В ній відображено етнічну і соціальну історію етносу, його історико-культурні
зв’язки і контакти, вона є матеріалом для етногенетичних, культурно-історичних,
етнопсихологічних реконструкцій. У структурі матеріальної бази існування соціуму
їжа – один із факторів, що забезпечує функціонування живого організму як
біологічної одиниці, – займає одне з центральних місць, зберігає
профанно-сакральну єдність, яка дає можливість осягнути повноту народних
уявлень про своє місце в системі інших культур і місце інших культур порівняно
з власною. Елементи матеріальної культури українців, які належать до сфери
традиційного харчування, в тому числі посуд та начиння, необхідні для
приготування, подачі до столу, споживання, зберігання, транспортування їжі, є
одними із найбільш стійких у часовому контексті.
Використовуваний
набір посуду посідає важливе місце в традиційній культурі українців, втілює
етнічні особливості, яскраво відбиває естетичні смаки, рівень та етапи культурного
розвитку. Він є однією з тих особливих форм матеріального буття, що до певної
міри, хоч і з різним рівнем інтенсивності, визначає своєрідність у тому числі і
духовної культури етносу. Глиняний посуд – вагома складова традиційної народної
культури, в якій упродовж багатьох століть український етнос демонстрував
високий мистецький талант і утверджував культурні надбання. Це унікальне явище
на території сучасної України, принаймні в часовому значенні, оскільки він
використовується щонайменше вісім тисячоліть поспіль. Ним користуємося дотепер
і, вочевидь, користуватимемося й надалі. Вивчення функціонального призначення
традиційного глиняного посуду, інформаційного показника розвитку не лише
гончарства, але й етноспільноти вцілому, постає важливим джерелом для з’ясування
етнічних процесів, міжетнічних зв’язків і є вкрай потрібним для глибинного
пізнання національних традицій, культури харчування українців, пошуку її
історичних джерел, дає можливість вирішити низку питань, пов’язаних із
формуванням етносередовища та регіональних прикмет.
Далі буде
Немає коментарів:
Дописати коментар