четвер, 28 квітня 2016 р.

Обрядове різдвяне печиво – пряники-панянки та пряники-вершники / Ceremonial Christmas cookies - gingerbread opishnyanski, ladies and gingerbread-riders

Різдвяні пряники-панянки та пряники-вершники
Обрядове різдвяне печиво – пряники-панянки та пряники-вершники - солодке печиво, у вигляді фігур панянки (дівчини), вершника на коні, коня. Мені відомі дві області України де вони були дуже поширеними: Полтавська і Харківська. У Опішні, що в Полтавщині, і досі жива (але вже забута) традиція випікання різдвяних пряників. Випікають їх тільки під свято Різдва. 
Їх називають "барині" , "панянки", "сідачки", "вершники", "коні". В селі Вільшани. що в Харківщині, їх називали "пані" і "коні". Особливість цих пряників у тому, що їх ФАРБУВАЛИ в червоне. Червоний (червлений) колір символ крові (Різдво - народження), любові, енергії, молодості. Зокрема в Полтавщині на Різдво пекли пряники у вигляді баринь, коників та півників. У Опішні, Глинську (Зіньківський р-н, Полтавщина) їх називали «різдвяні пряники», у Деревках (Котелевський р-н, Полтавщина) – «панянки». Тісто, з якого готують опішнянські «різдвяні пряники» готують із борошна, цукру, яєць, масла, вершків, амонію або соди. 
Вирізали їх спеціальними формами з жерсті, випікали на жаровнях великого розміру, оскільки ці пряники могли бути доволі великими. Прикрашали «панянки»-пряники кольоровими солодкими глазурями, приготованими з картопляного крохмалю (або пшеничного борошна), цукру, води та харчових барвників. 
Обрядове різдвяне печиво – пряники-панянки та пряники-вершники - випікала хрещена мати виключно перед Святвечором. Такі різдвяні пряники дарували дітям хрещені батьки «на вечерю вечірникам». Хлопчикам перепадав пряник-вершник, дівчаткам – пряник-«баришня». Окрім них на гостинець давали яблука, горіхи та «чубаті канхвети». Їх дарували хрещені батьки «вечірникам». Діти деякий час тішилися-любувалися «панянкам», а потім з’їдали їх. Мені вдалося зафіксувати також інформацію про те, що подекуди ці різдвяні дарунки могли зберігатися доволі тривалий час, але їх навіть у засохлому вигляді не дозволялося викидати: їх або з’їдали самі, або віддавали худобі, птиці. 
.... Напередодні Різдва, коли вариться кутя і узвар, тушкуються голубці і булькотить святковий борщик, доречно разом із малечею спекти різдвяних запашних пряників, разом прикрасити їх, і в смачнющому, домашньому ароматі відсвяткувати Святвечір.
Обрядове різдвяне печиво – пряники-панянки та пряники-вершники - є однією з перлин української національної кухні.
Обрядове різдвяне печиво – пряники-панянки та пряники-вершники і сьогодні можна подати на десерт.
Рецепт їх приготування: 200 грамів масла розтерти з 200 грамами цукру, додати три курячих яйця, збити, додати чайну ложку соди (або амонію), 1 чайну ложку соку лимона , дрібку ванільного цукру, столову ложку меду. Підсипаючи борошна, старанно вимісити тісто, щоб воно вийшло м’яким. Розкачати на столі, формою вирізати панянку чи вершника. По-сирому пофарбувати. Найкраще — соком моркви або буряка. Печиво має бути червоним! Спекти. по-гарячому збитими білками з цукром вималювати контур, очі, намисто, вершнику - очі, кінську збрую.

Немає коментарів:

Дописати коментар