понеділок, 18 квітня 2016 р.

Коровайний обряд по-слобожанськи / Korovaynyy ceremony in Slobozhanska


17 квітня 2016 року о 14.00 в Харківському історичному музеї імені Миколи Сумцова відбувся інтерактивний захід етнолога Олени Щербань у супроводі унікальної Етнолекції та майстер-класу «Мій милий КОРОВАЮ, я тебе убираю, у віновії квіти, щоб любилися діти». 
Захід відбувся в рамках авторського проекту «Музейне сподвижництво Миколи Федоровича Сумцова: наслідуємо і продовжуємо».  
Під час лекції-практикуму гості (з Харкова, Донеччини та Полтавщини) ознайомилися із забутими нині коровайними слобожанськими традиціями,а також пригадали символіку давніх слобожанських весільних хлібів, які нині не випікають: «верч», «буханець», «гуски», «дивень», «калач», «лежень», «лєпьошки», «хліб-перепієць», «товариш», велика «шишка», маленькі «шишки», стульні, та прикрас на коровай - "барильця", "уточки", "виноградик"... констатувавши, що навіть назви їх сьогодні звучать незвично. Почули фрагменти весільних заспівів, які виконували коровайниці під час приготування обрядового печива:
Хороші коровайниці
Хорошо коровай ліплять,
Сиром накладають
Маслом поливають
Горщик масла,
Діжка сиру,
Та все на коровай
А також охоче взяли участь у виліплюванні прикрас для весільного короваю.
Принагідно ДЯКУЮ УСІМ поціновувачам української традиційної культури!! ДЯКУЮ, що у вихідний недільний день знаходите час відвідати наші Етнозаходи. Особливі слова подяки висловлюю тим гостям, які вже неодноразово (і навіть не дворазово!!!) приходять на ці зустрічі. ДЯКУЮ!!!! Ви надихаєте мене працювати і творити ще з більшим ентузіазмом! З повагою, Олена Щербань


















Немає коментарів:

Дописати коментар