середу, 25 лютого 2015 р.

Полтавський «Борщик у глиняному горщику 2014» 

 Візитівкою української народної кулінарії без перебільшення можна назвати червоний, затовчений сальцем пахучий БОРЩ. А якщо пригадати борщик бабусин – щойно з печі, з глиняного горщика… Ми спробували отримати перший досвід проведення масового гастрономічного заходу на базі наших зелених садиб, взявши за основу етнотрадиції рідного полтавського краю. Цьому й присвячена дана публікація.

16 серпня 2014 року на базі агросадиб «Лялина Світлиця» та Міжнародного туристичного комплексу Гостинний двір «Старий хутір» було проведено Перший всеукраїнський гастрономічний Фестиваль-Квест «Борщик у глиняному горщику 2014». Захід було проведено з метою вивчення традицій, правил приготування, рецептури, регіональних особливостей борщотворення, популяризації і реанімації культурних традицій Полтавського регіону; популяризації активного туризму і сприяння його розвитку в Полтавщині; пропаганди здорового способу життя, вживання органічної продукції; привернення уваги туристів до суб’єктів зеленого туризму Полтавської області.
За півтора року до заходу ми почали роботу із проведення ЕтноАвтоЕкспедицій. Ми їздили-мандрували по селах Зіньківського району відшукуючи не лише інформаторів, що б поділилися рецептурою та технологією приготування «бабусиних» борщів (опитували за спеціально складеною програмою), але й змогли б на територіях наших садиб біля печі під пильним патрулем журналістів та туристів приготувати свій борщик. В результаті вдалося віднайти чотири господині з різних сіл, між якими ми і влаштували своєрідний смачний «конкурс». Спеціально для цього заходу за пів-року ми замовили в наших місцевих виробників глиняного посуду ПП «Гончарний круг» виготовлення глиняних горщиків із відповідними написами. Вони виглядали дуже ефектно.
А потім першочерговим завданням, окрім інших, для нас стала підготовка автостоянки, оскільки очікували приїзду автотуристів. Для туристів на велотранспорті в нас були знижки. Одночасно будували нові і реставрували вже ті, що були раніше побудовані, варисті печі. Оскільки головна задумка Фесту-Квесту саме в тому, що готуватимемо полтавський борщик в глиняному горщику. А в горщику борщик готували наші бабусі-пра-бабусі виключно в печі. Ексклюзивність заходу була ще й у тому, борщики готували тітоньки, вже «умудрені життям», середній вік 65 років. Отож, за концепцією Фесту-Квесту чотири учасниці готували по три різновиди БОРЩУ в трьох глиняних горщиках одночасно:
1. Борщ  скоромний (з м’ясцем, звичний для родини даної учасниці, в чомусь «удосконалений» нею);
2. Борщ пісний (такий, що готують для родини часто);
3. Борщ особливий (за маминою, свекрушиною, бабусиною, тобто апробованою часом, технологією приготування).
Детальніше про учасниць та борщі, які вони готували: Учасниця №1. Горопашна (у дівоцтві - Петренко) Ганна Кирилівна, 1943 р.н., у селі Борисівка, Диканського району (нині проживає в селі Удовиченки, Зіньківського району, Полтавщина) готувала:
1. Борщ з куркою, без часнику (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: курка, буряк, картопля, капуста, цибуля, помідори, сало, зелень, сіль, перець гіркий).
2. Борщ пісний з квасолькою (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: буряк, квасоля, картопля, капуста, цибуля, помідори, олія, зелень, сіль, перець гіркий).
3. Борщик баби Явдошки, або «біз м’яса» (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: буряк, картопля, капуста, цибуля, помідори, сало, зелень, сіль, перець гіркий).
Учасниця №2: Удовиченко (у дівоцтві - Шебеда) Ганна Кирилівна, 1938 р.н., у селі Удовиченки, Зіньківського району (нині проживає в селі Удовиченки, Зіньківського району, Полтавщина):
1. Борщ із свининою по-нашому (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: буряк, картопля, морква, капуста, цибуля, помідори, сало, зелень, сіль, перець гіркий, часник).
2. Борщ з рибою і квасолею (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: риба, буряк, квасоля, картопля, капуста, цибуля, помідори, олія, зелень, сіль, перець гіркий і духм’яний).
3. Борщ із щавлем, кропивою та яйцями (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: зелень щавлю, кропиви, картопля, морква, капуста, цибуля, помідори, яйця, сало, зелень, сіль).
Учасниця №3: Піщаленко (у дівоцтві - Рокита) Катерина Іванівна, 1957 р.н., у селі Глинське Зіньківського району (нині проживає у селі Глинське, Зіньківського району, Полтавщина):
1. Борщ із ребром «Глинський» (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: ребро свинини, буряк, картопля, морква, капуста, цибуля, помідори, перець солодкий, сало, зелень, сіль, перець гіркий, часник).
2. Борщ із щукою (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: щука, буряк, квасоля, картопля, капуста, цибуля, помідори, олія, зелень, сіль, перець гіркий).
3. Борщ зелений із куркою (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: курка, зелень, картопля, морква, капуста, цибуля, помідори, сметана, яйця, сало, зелень, сіль, перець гіркий).
Учасниця №4: Правденко (у дівоцтві - Мокляк) Любов Тимофіївна, 1937 р.н., у селі Малі Будища Зіньківського району (нині проживає в селі Попівка, Зіньківського району, Полтавщина):
1. Борщ із ребром «Попівський» (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: свинина, ребро, буряк, картопля, морква, капуста, цибуля, помідори, сало, зелень, сіль, перець гіркий, часник).
2. Борщ червоний з грушками (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: квасоля, буряк, картопля, капуста, цибуля, помідори, олія, зелень, сіль, цукор, перець гіркий, а також сушені грушки).
3. Борщ із полуницею (в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: буряк, картопля, морква, капуста, цибуля, помідори, яйця, сало, зелень, сіль, перець, а також полуниця).
Ще один важливий нюанс: всі інгредієнти для борщу були органічними! Їх нам люб’язно надав Торговий дім «Органік Ера». Наші ж бабусі дійсно готували борщики з продуктів «без ГМО». Повірте на слово, не смачного борщику, а особливо з глиняного горщика, щойно з печі – не буває. І визначатися нашим туристам хто ж приготував найсмачніший борщик було надзвичайно складно. Тож у результаті відкритого голосування всі учасниці набрали майже рівну кількість голосів.
Першим досвідом у процесі підготовки і проведення Фесту-Квесту у нас було і залучення волонтерів. До нас їх прибуло аж 15. Це були молоді, креативні люди. Українців серед них було четверо, інші ж – з Польщі, Португалії, Іспанії та Італії. Мовний бар’єр долали за допомогою власних комунікативних здібностей, пантоміми, але здебільшого нас виручали волонтери україномовні, що дуже добре володіли англійською. З волонтерами – цікаво, приємно було працювати, хоча й виникали деякі складнощі. Наступного разу ми вирішили, що з волонтерами нам потрібно буде окремо попрацювати напередодні заходу не менш ніж за два тижні, аби увести їх у курс справ детальніше. Загалом волонтери дуже добре вписувалися в загальну картину заходу, їх присутність була «родзинкою» Фесту-Квесту. Аби їх було легше віднайти ми запропонували їм одягти спецодяг: красиві футболки з іменами наших спонсорів і надписом «волонтер». До основних «завдань» волонтерської групи входило інформування та допомога гостям фестивалю-квесту, вони ж відповідали і за безпеку та порядок. 
Фестиваль тривав один день до пізнього вечора. З ранку до обіду,  одночасно розпочавши, наші господині готували борщі на двох садибах: «Старому Хуторі» та «Лялиній Світлиці». В цей час, аби розважити гостей, які інтенсивно почали прибувати з 10-ї години ранку (саме в цей час ми урочисто відкрили Фест-Квест), працювало на садибах містечко майстрів, лунали українські пісні у виконанні ансамблів народної пісні Зіньківського району; проводилося «фото-полювання» по фестивалю, майстер-класи (виготовлення тканинної ляльки-мотанки, мотузяних коників, ліплення з глини, гончарювання). Туристи і гості мали можливість придбати унікальні сувеніри від полтавських майстрів, а також гончарні вироби від опішнянських майстрів, а ще домашній часничок до борщу... Відбулася цікава лекція професійного коняра, тренера, іпотерапевта, засновника громадської ініціативи «Народний проект», мета якого – відродження українського села та традиційного способу життя КОСТЯНТИНА ЦЯПКИ про розвиток України, що торкнувся також питань: обговорення проблеми закону про надання землі у користування звичайним селянам; сільське життя і економіка у призмі розвитку зеленого туризму; розвиток зеленого туризму, відродження українського села; захист тварин, розвиток конярства.
Презентація борщів учасницями та дегустація борщів туристами відбулися дуже швидко – борщик із горщиків «зник» майже за мить…. А потім на всіх очікували УРОЧИСТОСТІ: оголошення переможців, вручення призів, підведення підсумків Фестивалю.
«На десерт» для гостей о 20 годині ми презентували фільм АвтоЕтнографічна Експедиція-2014 «Борщик у глиняному горщику», в якому показали процес збирання інформації в польових умовах. Після цього Фест-Квест ми оголосили закритим.
У доцільності проведення нашого заходу ніхто не засумнівався, а відтак ніхто й не заперечував проти його проведення. Окремі слова вдячності висловлюємо нашим господиням-учасницям, полтавським майстрам і майстриням, самодіяльним колективам Зіньківщини, особисто Ларисі Єфремовій за всіляке сприяння проведення фесту-квесту і забезпечення смачної, творчої, веселої атмосфери на святі традиційного борщотворення. На власному досвіді переконалися у важливості проведення заходів фестивального типу на базі садиб сільського зеленого туризму. Це сприяє розвитку інфраструктури, рекламує та популяризує вашу садибу. Окрім того у форматі фестивалю дуже доречно пропагувати регіональні ЕтноТрадиції.
Гості, які відвідали Фестиваль-Квест «Борщик у глиняному горщику 2014» залишали переважно схвальні відгуки: було цікаво, смачно, весело. Ми, як організатори, в цілому задоволені тим, що запланований захід відбувся, вдалося витримати лінію основної ідеї – відтворити кулінарний процес приготування БОРЩУ в глиняних горщиках у печах за бабусиними рецептами, а деякі прорахунки ми, сподіваємося, виправимо під час проведення Другого Фестивалю-Квесту «Борщик у глиняному горщику» 2015, що відбудеться 15 серпня на території зеленої садиби «Лялина Світлиця».













Немає коментарів:

Дописати коментар