Полтавський «Борщик
у глиняному горщику 2014»
Візитівкою української народної
кулінарії без перебільшення можна назвати червоний, затовчений сальцем пахучий
БОРЩ. А якщо пригадати борщик бабусин – щойно з печі, з глиняного горщика… Ми спробували отримати перший досвід проведення масового
гастрономічного заходу на базі наших зелених садиб, взявши за основу
етнотрадиції рідного полтавського краю. Цьому й присвячена дана публікація.
16 серпня 2014 року на базі агросадиб
«Лялина Світлиця» та Міжнародного
туристичного комплексу Гостинний двір
«Старий хутір» було проведено Перший всеукраїнський гастрономічний Фестиваль-Квест «Борщик у глиняному горщику 2014». Захід було проведено з метою вивчення традицій, правил
приготування, рецептури, регіональних особливостей борщотворення, популяризації
і реанімації культурних традицій Полтавського регіону; популяризації активного
туризму і сприяння його розвитку в Полтавщині; пропаганди здорового способу
життя, вживання органічної продукції; привернення уваги туристів до суб’єктів
зеленого туризму Полтавської області.
За півтора
року до заходу ми почали роботу із проведення ЕтноАвтоЕкспедицій. Ми
їздили-мандрували по селах Зіньківського району відшукуючи не лише
інформаторів, що б поділилися рецептурою та технологією приготування
«бабусиних» борщів (опитували за спеціально складеною програмою), але й змогли
б на територіях наших садиб біля печі під пильним патрулем журналістів та
туристів приготувати свій борщик. В результаті вдалося віднайти чотири
господині з різних сіл, між якими ми і влаштували своєрідний смачний «конкурс».
Спеціально для цього заходу за пів-року ми замовили в наших місцевих виробників
глиняного посуду ПП «Гончарний круг» виготовлення глиняних горщиків із
відповідними написами. Вони виглядали дуже ефектно.
А потім
першочерговим завданням, окрім інших, для нас стала підготовка автостоянки,
оскільки очікували приїзду автотуристів. Для туристів на велотранспорті в нас
були знижки. Одночасно будували нові і реставрували вже ті, що були раніше
побудовані, варисті печі. Оскільки головна задумка Фесту-Квесту саме в тому, що
готуватимемо полтавський борщик в
глиняному горщику. А в горщику борщик готували наші бабусі-пра-бабусі виключно
в печі. Ексклюзивність заходу була ще й у тому, борщики готували тітоньки,
вже «умудрені життям», середній вік 65 років. Отож, за концепцією Фесту-Квесту
чотири
учасниці
готували по
три різновиди БОРЩУ в трьох глиняних горщиках одночасно:
1. Борщ
скоромний (з м’ясцем, звичний для родини даної учасниці, в чомусь
«удосконалений» нею);
2. Борщ пісний (такий, що готують для
родини часто);
3. Борщ особливий (за маминою,
свекрушиною, бабусиною, тобто апробованою часом, технологією приготування).
Детальніше
про учасниць та борщі, які вони готували: Учасниця
№1. Горопашна (у дівоцтві - Петренко) Ганна Кирилівна, 1943 р.н., у селі
Борисівка, Диканського району (нині проживає в селі Удовиченки, Зіньківського
району, Полтавщина) готувала:
1. Борщ з куркою, без часнику (в
рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: курка, буряк, картопля, капуста,
цибуля, помідори, сало, зелень, сіль, перець гіркий).
2. Борщ пісний з квасолькою (в рецептуру
входить «борщовий» набір продуктів: буряк, квасоля, картопля, капуста, цибуля,
помідори, олія, зелень, сіль, перець гіркий).
3. Борщик баби Явдошки, або «біз м’яса»
(в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: буряк, картопля, капуста,
цибуля, помідори, сало, зелень, сіль, перець гіркий).
Учасниця
№2: Удовиченко (у дівоцтві - Шебеда) Ганна Кирилівна, 1938 р.н., у
селі Удовиченки, Зіньківського району (нині проживає в селі Удовиченки,
Зіньківського району, Полтавщина):
1. Борщ із свининою по-нашому (в
рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: буряк, картопля, морква, капуста,
цибуля, помідори, сало, зелень, сіль, перець гіркий, часник).
2. Борщ з рибою і квасолею (в рецептуру
входить «борщовий» набір продуктів: риба, буряк, квасоля, картопля, капуста,
цибуля, помідори, олія, зелень, сіль, перець гіркий і духм’яний).
3. Борщ із щавлем, кропивою та яйцями (в
рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: зелень щавлю, кропиви, картопля,
морква, капуста, цибуля, помідори, яйця, сало, зелень, сіль).
Учасниця
№3: Піщаленко (у дівоцтві - Рокита) Катерина Іванівна, 1957 р.н., у
селі Глинське Зіньківського району (нині проживає у селі Глинське,
Зіньківського району, Полтавщина):
1. Борщ із ребром «Глинський»
(в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: ребро свинини, буряк,
картопля, морква, капуста, цибуля, помідори, перець солодкий, сало, зелень,
сіль, перець гіркий, часник).
2. Борщ із щукою (в рецептуру входить
«борщовий» набір продуктів: щука, буряк, квасоля, картопля, капуста, цибуля,
помідори, олія, зелень, сіль, перець гіркий).
3. Борщ зелений із куркою (в рецептуру
входить «борщовий» набір продуктів: курка, зелень, картопля, морква, капуста,
цибуля, помідори, сметана, яйця, сало, зелень, сіль, перець гіркий).
Учасниця
№4: Правденко (у дівоцтві - Мокляк) Любов Тимофіївна, 1937 р.н., у
селі Малі Будища Зіньківського району (нині проживає в селі Попівка,
Зіньківського району, Полтавщина):
1. Борщ із ребром «Попівський»
(в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: свинина, ребро, буряк,
картопля, морква, капуста, цибуля, помідори, сало, зелень, сіль, перець гіркий,
часник).
2. Борщ червоний з грушками (в рецептуру
входить «борщовий» набір продуктів: квасоля, буряк, картопля, капуста, цибуля,
помідори, олія, зелень, сіль, цукор, перець гіркий, а також сушені грушки).
3. Борщ із полуницею
(в рецептуру входить «борщовий» набір продуктів: буряк, картопля, морква,
капуста, цибуля, помідори, яйця, сало, зелень, сіль, перець, а також полуниця).
Ще один
важливий нюанс: всі інгредієнти для борщу були органічними! Їх нам люб’язно
надав Торговий
дім
«Органік Ера». Наші ж бабусі дійсно готували борщики з продуктів «без
ГМО». Повірте на слово, не смачного борщику, а особливо з глиняного горщика,
щойно з печі – не буває. І визначатися нашим туристам хто ж приготував
найсмачніший борщик було надзвичайно складно. Тож у результаті відкритого
голосування всі учасниці набрали майже рівну кількість голосів.
Першим
досвідом у процесі підготовки і проведення Фесту-Квесту у нас було і залучення
волонтерів. До нас їх прибуло аж 15. Це були молоді, креативні люди. Українців
серед них було четверо, інші ж – з Польщі, Португалії, Іспанії та Італії.
Мовний бар’єр долали за допомогою власних комунікативних здібностей, пантоміми,
але здебільшого нас виручали волонтери україномовні, що дуже добре володіли
англійською. З волонтерами – цікаво, приємно було працювати, хоча й виникали
деякі складнощі. Наступного разу ми вирішили, що з волонтерами нам потрібно
буде окремо попрацювати напередодні заходу не менш ніж за два тижні, аби увести
їх у курс справ детальніше. Загалом волонтери дуже добре вписувалися в загальну
картину заходу, їх присутність була «родзинкою» Фесту-Квесту. Аби їх було легше
віднайти ми запропонували їм одягти спецодяг: красиві футболки з іменами наших
спонсорів і надписом «волонтер». До основних «завдань» волонтерської групи входило інформування
та допомога
гостям фестивалю-квесту, вони ж відповідали
і за
безпеку та порядок.
Фестиваль
тривав один день до пізнього вечора. З ранку до обіду, одночасно розпочавши, наші господині готували
борщі на двох садибах: «Старому Хуторі» та «Лялиній Світлиці». В цей час, аби
розважити гостей, які інтенсивно почали прибувати з 10-ї години ранку (саме в
цей час ми урочисто відкрили Фест-Квест), працювало на садибах містечко
майстрів, лунали українські пісні у виконанні ансамблів народної пісні
Зіньківського району; проводилося «фото-полювання» по фестивалю, майстер-класи
(виготовлення тканинної ляльки-мотанки, мотузяних коників, ліплення з глини,
гончарювання). Туристи і гості мали можливість придбати унікальні сувеніри від
полтавських майстрів, а також гончарні вироби від опішнянських майстрів, а ще
домашній часничок до борщу... Відбулася цікава лекція професійного коняра,
тренера, іпотерапевта, засновника громадської ініціативи «Народний проект»,
мета якого – відродження українського села та традиційного способу життя КОСТЯНТИНА
ЦЯПКИ про розвиток України, що торкнувся також питань: обговорення проблеми
закону про надання землі у користування звичайним селянам; сільське життя і
економіка у призмі розвитку зеленого туризму; розвиток зеленого туризму,
відродження українського села; захист тварин, розвиток конярства.
Презентація
борщів учасницями та дегустація борщів туристами відбулися дуже швидко – борщик із горщиків «зник» майже за мить….
А потім на всіх очікували УРОЧИСТОСТІ: оголошення переможців, вручення призів,
підведення підсумків Фестивалю.
«На десерт»
для гостей о 20 годині ми презентували фільм АвтоЕтнографічна Експедиція-2014 «Борщик у
глиняному горщику», в якому показали процес
збирання інформації в польових умовах. Після цього Фест-Квест ми оголосили
закритим.
У
доцільності проведення нашого заходу ніхто не засумнівався, а відтак ніхто й не
заперечував проти його проведення. Окремі слова вдячності висловлюємо нашим
господиням-учасницям, полтавським майстрам і майстриням, самодіяльним
колективам Зіньківщини, особисто Ларисі Єфремовій за всіляке сприяння
проведення фесту-квесту і забезпечення смачної, творчої, веселої атмосфери на
святі традиційного борщотворення. На власному досвіді переконалися у важливості
проведення заходів фестивального типу на базі садиб сільського зеленого
туризму. Це сприяє розвитку інфраструктури, рекламує та популяризує вашу
садибу. Окрім того у форматі фестивалю дуже доречно пропагувати регіональні
ЕтноТрадиції.
Гості, які
відвідали Фестиваль-Квест
«Борщик у глиняному горщику 2014» залишали переважно схвальні відгуки: було цікаво, смачно, весело. Ми, як організатори, в цілому задоволені тим, що
запланований захід відбувся, вдалося витримати лінію основної ідеї – відтворити
кулінарний процес приготування БОРЩУ в глиняних горщиках у печах за бабусиними
рецептами, а деякі прорахунки ми, сподіваємося, виправимо під час проведення
Другого Фестивалю-Квесту «Борщик у глиняному горщику» 2015, що відбудеться 15
серпня на території зеленої садиби «Лялина Світлиця».
Немає коментарів:
Дописати коментар