середу, 11 лютого 2015 р.

ХЛІБ - усьому голова / Bread - over head

Традиції слобожанського тістотворення: обрядові і повсякденні вироби з тіста 
В житті українців ХЛІБ завжди займав особливе місце. Впродовж віків склалися своєрідні традиції випікання хлібів і хлібних виробів, зокрема в слобожан, що мешкають у благодатному "хлібному" краї, віддавна витворилася своєособлива тістотворча культура. Оскільки хліб супроводжував наших предків упродовж всього ЖИТТЯ - від народження до останньої межі, то до кожного родинного чи календарного свята/події в Слобожанщині випікали особливі його види. Варто ознайомитися із забутими технологією і рецептурою приготування слобожанських весільних короваїв, дивнів, верчів, шишок, медяників... а також "жайворонків" (якими колись наші прадідусі-прабабусі закликали ВЕСНУ.), "різдвяного печива"... колись знаменитих, на усіх харківських і не тільки ярмарках, боромлянських бубликів, а ще слащонів, книшів.... 
Цікавою в цьому відношенні є окторська дисертація "Хліб в обрядах і піснях" відомого етнографа Миколи Федоровича Сумцова, написаної з метою дослідження обрядового використання хліба в різних його виявах, пов’язані з ним пісні і визначення його релігійно-міфічного і побутово-юридичного значення. 



Немає коментарів:

Дописати коментар