пʼятницю, 24 лютого 2023 р.

Різдвяний борщ з грушами

 Різдвяний борщ з грушами

Етнологиня, докторка історичних наук Олена Щербань останні 10 років активно популяризує українську гастрономічну традицію, яка передбачає стародавню методику приготування страв у печі.

poltavska-khvilia_xcwi/C8Wn1IN4g.jpeg
Олена Щербань

Жінка має власний музей «Лялина світлиця», який вміщує «Музей звареного борщу» і «Музей живого хліба». Щороку господиня проводила фестиваль «Борщик у глиняному горщику», відновити який планує після перемоги.

Її зацікавленість гастрономією розпочалася з наукової діяльності, адже жінка обрала тему дисертації «Глиняний посуд у традиційній культурі харчування наддніпрянців наприкінці ХІХ — у першій половині XX століття».

На сьогодні етнологиня власноруч готує понад 365 різновидів борщів. Пані Олена також опитує представників старшого покоління, які й передають їй родинні сакральні рецепти цієї страви.

poltavska-khvilia_xcwi/yz9n1INVR.jpeg
Пані Олена не лише вивчає борщі, а й готує їх власноруч у печі

Жінка просить не плутати автентичні й авторські борщі та наголошує на правильному визначення цього слова — багатокомпонентне особливе поліваріантністю вариво із зіллям на основі овочевої, грибної, рибної чи м'ясної юшки.

У старовину на Різдво в деяких регіонах Полтавщини готували борщ з в'яленими грушками. Його рецепт науковиця записала в селі Кирило-Ганнівка Зіньківського району.

poltavska-khvilia_xcwi/5KE80INVR.jpeg
  • Смажимо на смальці свиняче ребро.
  • Складаємо м'ясо у горщик, заливаємо окропом і варимо.
  • Додаємо сиру подрібнену цибулю і картоплю.
  • За тим, до горщика кладемо сушену зелень.
  • Робимо засмажку з цибулі та моркви на олії.
  • Солимо і перчимо.
  • Наприкінці додаємо квасний буряк і в'ялені грушки.

Особливість цього борщу в тому, що його готують без капусти та помідорів. Тому страва буде чорного кольору. За словами пані Олени, наші предки клали груші, щоб вітамінізувати харчовий раціон, додати солодкості й аромату. За цією ж аналогією навесні до борщу клали полуниці.

«Наша культура виявилася для нас такою невідомою, як наче чужоземною, бо ми її мало досліджували. А здоров'я української нації знаходиться в горщику — що господиня приготувала, те і їстиме родина. Раніше говорили: борщ і каша їда наша. Тому наші предки були такими сильними до роботи», — говорить Олена Щербань.

Немає коментарів:

Дописати коментар