пʼятницю, 24 лютого 2023 р.

 ПРОГРАМА

ШОСТОГО гастрономічного ЕТНОфестивалю-квесту «Борщик у глиняному горщику 2019»

Місце проведення – незмінне:
ЕтноЕкоАгроСадибка-музей салон-студія «Лялина Світлиця», вул. Партизанська, 19, ОПІШНЯ, Полтавщина

Дата проведення – 10 серпня 2019 року

ПОЧАТОК о 8 ранку – закінчення о 20.00.

Приготуємо і з’їмо 60 борщів!
Відгуляємо 6 весіль!


ЕтноФестиваль-квест популяризує насамперед ПОЛТАВЩИНУ як середовище народної гастрономії та натуральної поживи і має на меті зробити полтавський край осердям гастрономічного туризму та повернути традицію спільного гуляння.
Під час унікального ЕтноФестивалю-квесту кухарі і кухарочки з різних регіонів України приготують «ВАРИВО ІЗ ЗІЛЛЯМ» – оригінальні та поживні етноБОРЩІ в глиняних горщиках, які готували бабусі наших бабусь. Готуємо виключно із смачних, бо здорових, чистих, «правильних» продуктів. Тільки ЗДОРОВА, НАТУРАЛЬНА, ЧИСТА їжа!

 

Подібна дефіляда відбулася вже п’ять разів – у 2014, 2015, 2016, 2017 та 2018 роках. Захід вже заслуговує на рівень міжнародного. Тож тримаємо носи і носики за вітром, і як тільки чуємо аромати полтавської народної кухні зі сторони Опішні, вирушаємо на дегустацію таких простих, на перший погляд, виключно українських страв як БОРЩ, КАША КАЧАНА, ГАЛУШКИ, ВАРЕНИКИ, ГРЕЧАНИКИ, ШУЛИКИ, КОРЖІ, ВЕРГУНЦІ-МОЛОДЦІ, але які приховують в собі ТРАДИЦІЮ та КУЛЬТУРУ предків наших.


Мета ЕтноФесту-Квесту: вивчення та популяризація традицій, правил приготування, рецептури, регіональних особливостей БОРЩотворення та ТІСТОтворення; відродження та піар українських народних культурних традицій, утвердження духовних, морально-етичних та естетичних цінностей українців, виховання в дітей та молоді любові до сім’ї, Роду та Держави, здорового способу життя, змістовного, активного відпочинку, дбайливого ставлення до довкілля, залучення молоді вирішення проблем територіальних громад у проектний спосіб.


Девіз амбітного авторського ЕТНОФЕСТУ – креативність, традиційність, наполегливість, оптимізм.
В короткостроковій перспективі «Борщик у глиняному горщику» це фестиваль культурних і соціальних ініціатив, толока найвіртуозніших кухарів, рестораторів, готельєрів, мистців, майстрів, артистів, творчаків…..
В довгостроковій перспективі «Борщик у глиняному горщику» – це комунікаційна платформа, покликана відродити інтерес до забутої традиційної культури наших предків, об’єднати зусилля ВСІХ небайдужих до відродження і розвиток українськості.

Організатор, автор ідеї та куратор – етнолог, керамолог, докторка історичних наук, дослідниця традицій використання глиняного посуду в культурі харчування українців, провідний популяризатор традиційної культури Полтавщини, Харківщини та Сумщини – Олена Щербань (066 18 45 061; 068 42 808 35)

Деталі на FB

Немає коментарів:

Дописати коментар