вівторок, 30 серпня 2022 р.

Кров'янка і кендюх

 

Кров'янка і кендюх - страви зі свинячих тельбухів - товстої кишки, шлунку - кендюха, крові, сала, м'яса і  крупи. Поширені страви в українській і не тільки культурах харчування.

Тельбухи чисто-начисто вишкребти- вимити -водою, сіллю, марганцем. 

Кишку для кров'янки вивернути назовні і начинити кров'ю, звареною крупою - гречкою, додавши меленого сала, м'яса, часнику багато, можна яєць і трохи молока, солі. Зварити, а потім спекти в печі. Хто не їв справжньої української домашньої кров'янки - той не їв її доброї.

Кендюх - свинячий шлунок можна начинити - напхати 1. Звареним і перемеленим м'ясом і салом з голови, 2.картоплею, морквою, цибулею, часником. 3. Пшоняною кашею із засмажкою із цибулі та моркви. Зашити. Зварити. Спекти в печі. Дуже, дуже смачно і ситно.

До речі, з'їдати тушку тварини "від кінчика носа до кінчика хвостика" - традиційна економна, по-хазяйськи, споживацька культура українців. В умовах сьогодення - правильно, мудро, екологічно.





Немає коментарів:

Дописати коментар