неділю, 5 вересня 2021 р.

Нам пишуть про сушню

 Виталий Романенко

Так це копчені груши , сливи і інше - виходить - якщо робити таким чином . Так коптили і рибу - або м'ясо , в таких сушняках .
А запечені груши , сливи і інше - запикали в печі в золі .
Там же де і страви готували . Згрібали золу до купи - клали туди груші , або інше що було потрібно запікати .
І оставляли так, на тривалий час запікатись . Потім виймали і досушували на сонці - якщо була в тому потреба .
Від копченних - вони різняться тим що у них на поверхні остатется зола . І їдять їх з тою золою .
Таким чином моя рідна бабуся спасла сусідську дитину від розладу шлунку , запеченими в пічі грушами - бо нічого іншого вже не допомагало .
Відбувалось все це с.м.т. Ков'яги Валківского району , Слобожанщини .
Був у бабусі і сушняк такий - дід робив . Але ним так і не користувались . А подобались більш запечені в пічі груші , сливи , та інше .
Пам'ятаю що не всі сорта груш і слив підходили для цього . Сливи були потрібні сорту "Угорка " . За груші не пригадаю - яка була потрібна .

Немає коментарів:

Дописати коментар