понеділок, 15 березня 2021 р.

КоровайФест у Лялиній Світлиці 9 жовтня 2021 року

 14 серпня 2021 року в ЕТНОсадибі-музеї "Лялина Світлиця" кожен бажаючий зможе скуштувати такий КОРОВАЙ під час Восьмий "Борщик у глиняному горщику 2021" !!!!! І 9 жовтня 2021 року під час КоровайФест в Лялиній Світлиці !!!!! 👀Рецепт весільних калачів (короваїв) від найславноВідомішої сучасної коровайниці Катерини Миколаївни Порскало: ❤ 4 літри сироватки, 400 грамів дріжджів, 16 стаканів цукру, 2 пачки масла, 2 пачки маргарину, пів-літри сметани, 4 пачки ванілі, 32 яйця (опішнянки кажуть - «поклад у калачі»). Починаю роботу біля тіста з 6 годин (ранку!) – у 16 вже витягну готові калачі. Цілий день «танцюю» біля печі. Весь період випікання триває 10,5 годин. У 6 ранку підбила (дріжджі, сироватка, борошна, щоб ріденьке було), у 7 учинила (додала яйця, цукор), сходе до 8.30, тоді мішу 40 хвилин, на коровай тугенько треба місити. Тоді сходе 1,5 години. Виробляю балабушки (дуже швидко треба, щоб вони були однакового розміру – важу, щоб кожна була по 1,200 грам, виходить 18 балябушок) – знову сходе. Потім швиденько з кожної балабушки розкачую качалочки і виробляю короваї. З качалочок плету три коси на каждий лист, кладу по краям спочатку там і там, а останню косу – посередині. Це робиться для того, щоб коровай був височенький і вони вийшли однаковими. Все робити треба дуже швидко - тісто справді дуже швидко "росте на очах"!!!! (О.Щ.). Тісто в листах підходе, печу 2,5 години. Перед цим топлю піч 1,5 години. Дух іде від печі теплий, тіто на листах сходе. Дубовими дровами – щоб жар держало, сосновими можна це як калачі печу. На медяники можна і другі дрова, тісто не таке здобне, вони враз печуться. Помазала сімома яйцями!!!!! Прикраси роблю прихватками (коли є вільна від тіста хвилинка): замішую круте тісто: борошно з водою, тонко розкачую, вирізаю копієчки, гніздечка з пташками, листочки, колосочки із зерном, коли просять, можу підписати калачі іменами Молодої і Молодого. #коровайфест #борщфест #лялинасвітлиця #опішня #мккоровай #спечукоровай



Немає коментарів:

Дописати коментар