Харківська державна академія культури
кафедра музеєзнавства та пам’яткознавства
ЕТНОзахід 13 вересня 2017 року
«Слобожанське
народне ВЕСІЛЛЯ в особах»
Валки, Харківщина
Куратор – Олена Щербань, етнолог, музеолог, старший викладач кафедри музеєзнавства та пам’яткознавства Харківської державної академії культури, к.і.н., +38066 18 45 061 shcherbanjov@ukr.net. Учасники – студенти другого курсу Анастасія Лузан, Марина Масленникова, Олена Павлюк.
Мета: відтворити забуті атрибути традиційного слобожанського
весілля ХІХ – початку ХХ століття, популяризуючи забуту народну культуру
Слобожанщини на тлі піднесення патріотичної свідомості;
на прикладі реконструкції театралізованого весілля, розвинути в студентів навички організації масових ЕТНОзаходів, працювати в команді, комунікації, ораторської та акторської майстерності, що є неодмінними елементами професії музеєзнавця.
УЧАСНИКАМИ запланованих заходів МОЖУТЬ БУТИ ВСІ БАЖАЮЧІ без вікових обмежень
Заплановано:
1) організація слобожанського народного весілля за
наступним «сценарієм» в особах:
передвесільний етап, який включє: сватання, «могорич», «рушники» (чи «платки»), оглядини (обзорини), «розглядини» («гризти
піч»), «підвесілок» (дівичник), домовини, запросини гостей, випікання
весільного обрядового печива – короваїв, калачів, лежнів, шишок; вбирання
гільця.
весільний: виряджання
Молодого по Молоду (наречену і нареченого в народі називали Молоді або Князь і
Княгиня), приїзд Молодого по Молоду із світилкою, свахою, боярами, весілля в
Молодої, викуп місця біля Молодої, запрошення гостей до столу, дія зі
«свестьою», переспіви бояр із дружками, обдаровування весільних гостей
короваєм, перевезення посагу, весілля в Молодого, одягати хустку на Молоду,
комора;
післявесільний
етап:
гостювання-переходи – «перезва».
Всі весільні етапи супроводжуватиме весільними співами і заспівами в яких славляться Молоді, батьки, хрещені, дружки, бояри, свашки.
2) унікальний майстер-клас із виготовлення весільного обрядового печива: короваю, дивня, шишок, медяників, коників.
3) інтерактивний
захід «Латаний коржик» про традиційні гастрономічні смаколики Слобожанщини.
Немає коментарів:
Дописати коментар