середу, 11 січня 2017 р.

http://vpoltave.info/post/51882-poltavskijj-etnograf-podililasja-babusinim-receptom-varenikiv-na-malanku-ta-dodala-dekilka-sekretiv

Полтавський етнограф поділилася бабусиним рецептом вареників на Маланку та додала декілька секретів

Полтавський етнограф Олена Щербань поділилась з журналістами «ВПолтаві.Інфо» рецептом вареників, який використовувала її бабуся, мама, а тепер і вона. Також розповіла декілька секретів, які зроблять вареники ще більш смачними.

«Вони робляться виключно на пару. І краще це робити не на пароварці, а на марлі, вони тоді виходять пухкіші», - сказала полтавка.

Щоб приготувати порцію із 30 величеньких вареників -  на тісто потрібно:

1. 0,5 літра холодного кисляку (можна кефіру, але кисляк краще).
2. Дрібка солі.
3. Чайна ложка соди.
4. Яйце.
Це все розмішати рукою і додати поступово 400-500 грам борошна.

«Мені найкраще борошно «Диканське». Воно, наче аж від рук відстає. Треба замісити м’якеньке тісто. Моя бабуся тісто відщипувала. Я, на жаль, не вмію цього робити, тому вимішую його у колобок, потім роблю з нього ковбаски, а вже потім ріжу ножем», - зазначила Олена Щербань.

Етнограф каже, щоб тісто не було гливке, начинка на вареники повинна бути кімнатної температури, не холодна і не гаряча.

«На Щедрий вечір вареники треба начиняти сиром, горохом, бо від нього люди здорові, маком, м’ясом та капустою. Варити на пару 5 хвилин. Обов’язково накрити марлю мискою чи кришкою.
У 18 столітті і другій половині 19-го, вареники з картоплею не робили, бо картоплі в Україні тоді ще не було. Був тоді тільки горох, який містить багато білку».

Заліплений вареник полтавка порівнює з вагітною жінкою та місяцем, тому каже, що заліплювати можна вареники будь-як.

Ще один важливий секрет смачних вареників – не шкодувати масла.

«Якщо вареники покласти у макітру, і там ще й масло розтоплене – немає цього смачніше нічого. Сучасні люди подають вареники одразу, як приготували. А вареники старої полтавської кухні складалися у макітру, переливалися маслом і запихалися у піч. Там вони ще більше розпушувалися. І подавали не сметану до вареників, а вареники до сметани».

Світлана Бондарева

Немає коментарів:

Дописати коментар