суботу, 22 жовтня 2016 р.

Весільні медяники

Весільні медяники

Спеціально для Oléna Anykiyenko-Yaburova от би рецепт ?
Українське весільне печиво МЕДЯНИКИ
Фрагменти зі статті  Щербань О.В., Щербань А.Л. Традиції та інновації у опішнянському весіллі (ХХ – початок ХХІ століття) // Етнічна культура в глобалізаційному світі. Збірка наукових праць Першої Міжнародної наукової конференції студентів, аспірантів та молодих вчених, присвяченої 20-річчю кафедри археології та етнології України Одеського національного університету імені І.І.Мечникова. – Одеса, Освіта України, 2013. – С.213-226.

«Медяники роздавали, як дарують, наливають по чарці каждому, дають кусок калача»
Рецепт медяників від Катерини Порскало: на медяники використовую макітру на 4 відра. Вчиняю в каждій на дві літри сироватки, тоді мішу. 3 літри сироватки, 300 грамів львівських дріжджів, 26 яєць (4 з них – мазати), 12 стаканів цукру, 2 пачки масла, сметани півстакана, 3 пачки ванільного цукру, пів-стакана ганусу. У макітру покласти 150 грамів дріжджів, третю частину цукру, 1,5 літри сироватки, борошна, щоб як сметана було – броде годину. Потім додаємо 22 яєць, збитих з цукром, остачу сироватки розмішаної з 150 грамами дріжджів, пучку солі. Вибовтую 50 раз, щоб пухке було. Вибивається з-під низу, воно шумуватиме. Поброде ще 1,5 години – вибити потім ще 20 раз, додати ваніль, ганус, масло, сметану, олію, вимішувати олією, щоб воно було гарно вироблене. Розкачати качалкою щоб тоненько було, ріжу ножиком однаковими квадратиками. Вихід – 65 медяників. Мазати листи смальцем. Одночасно в піч ставлю 4 листи. Як осталося тісто, то сажу в духовку, но в печі вкусніші получаються медянички. Верчу одним і другим боком. Печуться вони час».

Медяників пекли таку кількість, щоб вистачило на всіх гостей. Вони були прямокутними, довжиною близько 15 сантиметрів.

Немає коментарів:

Дописати коментар