середу, 1 червня 2016 р.

Тренінг для музейних співробітників / Training for museum staff

Культ чи культура: розвиток учасницьких практик у музеї ·
Чим є музей в уявленнях більшості? Символом муміфікації минулого, колекцією експонатів у закритих вітринах. Тим часом образ музею як мертвого архіву повністю суперечить функціям, які він здатен виконувати в сучасному суспільстві завдяки своїм чималим ресурсам. Музейні колекції готові «говорити» з відвідувачами на будь-які актуальні теми, створювати умови для ефективної взаємодії з історичною пам’яттю та власними спогадами, а музейний простір може бути відкритим та безпечним майданчиком для суспільного діалогу.

  Процеси взаємодії та співтворчості, які поступово перетворюють пасивний електорат на активних громадян, означуються термінами «партисипація» або «учасницькі практики». Чи можна за допомогою музеїв активізувати перебіг позитивних змін у суспільстві? Так, і саме цього літа у музейників Харківської та Запорізької областей з’явиться можливість не лише дізнатися про механізми цих змін за використання учасницьких практик, але й пройти потужні тренінги за участі найвідоміших спеціалістів із Німеччини, Фінляндії та України.
Іноземні та українські фахівці ознайомлять аудиторію з теорією та дадуть практичні вказівки, як ці знання і навички можна використовувати в українській реальності. Серед лекторів та тренерів – Юлія Ваганова (заступник генерального директора з виставкової роботи Національного художнього музею (НХМУ), Київ), Міхаель Фер (професор, незалежний музейний куратор, Берлін), Олена Гончарук (відділ зв'язків з громадськістю, НХМУ), Марк Ґеґенфуртнер (керівник відділу образотворчого мистецтва, сценічного мистецтва, літератури, музики, кіно, науки та міської історії Департаменту культури Мюнхена), Фрідеріке Мьошель (референт з питань культурних програм та педагогічної кооперації Goethe-Institut в Україні), Дарія Агапова (виконавчий директор санкт-петербурзького Центру розвитку музейної справи, співорганізатор проекту російсько-американського культурного обміну «Музей участі», 2015, Гельсінкі) та Марія Задорожна (керівник відділу міжнародних проектів Українського центру розвитку музейної справи, експерт з сучасного музейного менеджменту, Київ).
У рамках програми також заплановані відкриті лекції для широкої аудиторії.
Комплексний проект «Культ чи культура: розвиток учасницьких практик у музеї» буде тривати від червня до листопада 2016 року. Однією з ланок цієї багатоетапної програми стане реалізація власних проектів переможцями конкурсу малих грантів. Допомогу в їх реалізації нададуть Зеновій Мазурик (культуролог, віце-президент Українського національного комітету ICOM, Львів), Аксель Клаусмаєр (професор, директор Меморіалу Берлінської стіни, Берлін) та Йорг Скрібеляйт (директор меморіального комплексу концентраційного табору Флоссенбург). Побачити та оцінити результати проектів, побудованих на партисипаційних засадах, зможуть усі відвідувачі майбутніх музеїв-переможців.
За результатами проекту «Культ чи культура: розвиток учасницьких практик у музеї» планується випуск та публічна презентація збірки, яка стане своєрідною «методичкою» для музейних працівників при створенні партисипаційних проектів.
Проект реалізується групою експертів у співпраці з Українським центром розвитку музейної справи (Київ) в рамках програми ProMuseum та Харківським літературним музеєм за підтримки Goethe-Institut в Україні.
































Немає коментарів:

Дописати коментар