вівторок, 8 грудня 2015 р.

Етнографічні лекції-практикуми / Ethnographic lecture-workshops

Цикл авторських історико-етнографічних
лекцій-практикумів на тему:
«Музейне сподвижництво Миколи Федоровича Сумцова: наслідуємо і продовжуємо» у 2016 році
старший науковий співробітник
науково-методичного відділу Харківський історичний музей імені Миколи Сумцова, к.і.н. Щербань Олена Василівна
 Центральним і визначним завданням сучасних українських музеїв є служіння суспільству і громадам. Сьогодні музеї також прагнуть працювати, аби залучати широкі і різноманітні аудиторії, маючи на меті забезпечити форум для соціальних діалогів, прагнучи взаємопов’язати різний досвід та перспективи, стати платформою для надання історичної та культурної освіти. Музеї стають найбільш успішними тоді, коли слідкують за поточними науковими дослідженнями у всіх областях, що стосується колекцій, виставок, освітніх очікувань і потреб різних груп громадськості, змін аудиторії. Саме тепер, коли історія народу і культурне збагачення спільнот лежить в основі цінностей і формує завдання для музеїв, Харківський історичний музей – нащадок Музею Слобідської України імені Г.С.Сковороди, утвореного в часи реорганізації всіх харківських музеїв у січні 1920 року членами Етнографічної Секції Харківського Губкопмису, започаткував – відродивши новітній культурно-просвітницький проект етнографічного спрямування.
З метою популяризації діяльності нашого Музею, впродовж 2016 року заплановано організувати і провести 12 інтерактивних заходів в рамках проекту «Музейне сподвижництво Миколи Федоровича Сумцова: наслідуємо і продовжуємо»:
Окрім популяризації традиційної культури Слобожанщини, отримаємо дванадцять проведених заходів етнографічного спрямування. Дванадцять оригінальних авторських теоретичних розробок. Підготуємо інформацію для місцевих мас-медіа, наповнимо новою інформацією музейний сайт. Окрім того подібні заходи дозволяють не лише наблизити зацікавлену аудиторію з музейними предметами і сферою їх побутування, але й значно поглибити передусім свої знання певної музейницької тематики. Такі ініціативи забезпечують ще ширший спектр послуг та програм суспільного значення, що непрямо служать підтримкою урядових ініціатив, і в кінцевому підсумку, політичній стабільності через соціальну інтеграцію та активне культурне життя.
Орієнтовний темарій лекцій-практикумів 2016:
Січень – «Етнограф-польовик Микола Сумцов. Методика сучасних польових етнографічних досліджень»;
Лютий – «Невідоме про відоме або як жили-були козаки на Січі через призму студій Дмитра Яворницького»;
Березень – «Весняні обрядові слобожанські ХЛІБИ: жайворонки, хрести, паски»;
Квітень – «Повсякденний та святковий глиняний посуд у традиційній культурі харчування слобожан і правила поводження з ним»;
Травень – «Етнографічні замальовки з народного життя Григорія Квітки-Основяненка»
Червень – «Слобожанська ХАТА».
Липень – «Народні слобожанські страви та напої».
Серпень – «Традиційне слобожанське весільне вбрання»
Вересень – «Весільний слобожанський обряд» (в особах);
Жовтень – «Слобожанські вечорниці».
Листопад – «Гарна річ – в хаті ПІЧ»
Грудень – «Свято Різдва: особливості народних приготувань»





Немає коментарів:

Дописати коментар