понеділок, 23 листопада 2015 р.

В Опішні відроджували традицію готувати борщ у глиняному горщику (ФОТО, ВІДЕО)

Дозвілля
Ольга Матвієнко16 серпня 2015 о 13:06173822Kolo.poltava.ua (Новини Полтави) Полтава, вул. Фрунзе, 65 +380532613245В Опішні відроджували традицію готувати борщ у глиняному горщику (ФОТО, ВІДЕО)
Етно-фестиваль «Борщик у глиняному горщику» вдруге відбувся на Полтавщині.
На подвір’ї відомої в Опішні етно-садиби «Лялина світлиця» 15 серпня було людно. Удруге Олена Щербань, дослідниця українських народних традицій, організувала фестиваль «Борщик у глиняному горщику». Це – свято, яке об’єднує поціновувачів чи не найпопулярнішої страви української кухні, відомої в усьому світі, – борщу. Саме тут, в мальовничому куточку Полтавщини, відновлюють давню традицію приготування борщу в печі.
– Цього року фестиваль більш велелюдний. Готуємо борщик полтавський з галушками, борщик із грушками, полуницею, пісний, зелений. Полтавщина і вся Україна славиться своїми борщами, це наша візитівка, тому і обрали цю страву для фестивалю, – розповіла Олена Щербань.
В Опішні їли борщ і чесали бородуБорщ у глиняному горщику – українська традиція, яку відроджують в Опішні. Фото Ольги Матвієнко

«Знаю зо два десятки рецептів борщу і всі постійно готуємо вдома»

Уже із самого ранку топилися печі, розводили багаття, на сковорідках шкварчала засмажка – усе для того, аби нагодувати борщем кожного відвідувача фестивалю. Його, традиційного полтавського з галушками, наварили декілька десятків літрів. Автор цього гастрономічного дива – одна із учасниць конкурсної програми Катерина Піщаленко. Жінка встигла не тільки наготувати на всіх гостей, а й встигнути до дегустації зварити аж три види страви – борщ пісний із карасями, зелений з куркою і традиційний український борщ із м’ясом. І якщо дегустація конкурсна відбувалася вже по обіді, у розпал свята, то борщем із галушками таки поласували практично всі. Катерина Іванівна говорить, що секретів смачного борщу не так і багато.
– У традиційний український борщ, окрім звичайних інгредієнтів – картоплини, капустини, бурячка, морквини, м’ясця, засмажки із сальцем, потрібно вкладати душу, готувати з любов’ю і, звичайно, мати смак, – розповіла Катерина Піщаленко.
В Опішні їли борщ і чесали бородуКатерина Піщаленко. Фото Ольги Матвієнко

Поряд із Катериною Іванівною біля печі на вулиці клопоталася її тезка – Катерина Іванівна Скрипка. Вона у конкурсі участі не брала, але борщу наготувала не менше, адже її задача – нагодувати самих учасниць. Переконана у правдивості вислову: «Двох однакових борщів не буває», але якщо дотримуватися того звичайного секрету приготування – вийде завжди смачним.
– Якщо він готується від душі і з повагою до людини, то борщ буде завжди смачний, – говорить Катерина Іванівна. Сама може назвати до двох десятків рецептів і за всіма ними постійно готує вдома.
– Дуже люблять у родині пісний борщ, холодний із грибами, рибою, квасолею. Але найбільше люблять із куркою – із білим м’ясцем, стегенцем, крильцями. Назвати можу взагалі зо два десятки рецептів, – запевняє Катерина Скрипка.

«Вдома готую на газу, але доходить борщ у духовці»

Біля другої печі, захованої у хаті, над дивовижним борщем за старовинним рецептом для конкурсу чарувала Любов Правденко.
– Готую борщ із м’ясом і полуницею, – просто говорить Любов Тимофіївна. – Рецепт це стародавній дуже, моєї прабабусі. Вона варила із полуницею, грушами, квасцем, пісним – що було на городі.
Приготувати полуничний борщ не важче, ніж звичайний: на трилітрову каструлю беруть 200 грамів м’яса, капусти і картоплі за смаком, коли все закипить, то кидають від 150 грамів полуниці і вливають близько 200 мілітрів томату.
В Опішні їли борщ і чесали бородуЗасмажка до борщу. Фото Ольги Матвієнко
Любов Правденко вдома у печі не готує, але добре пам’ятає, як це робили її мама і бабуся, тому легко відтворила технологію до фестивалю.
– Вдома борщ варю на газовій плиті, але тільки закипіло ставлю у духовку доходити. Виходить майже як у печі, але без оцього смаку особливого, – зазначає Любов Тимофіївна.

Забута традиція – чесання Спасової бороди

Поки борщі доходили в печі, гостям свята було чим поласувати і розважитися. Крім борщу пригощали гречаниками, варениками, качаною кашею, вергунами, галушками, шуликами. До речі, останню страву для частування вибрали не просто, адже 14 серпня був Маковій, або ж Медовий Спас.
Одну із забутих традицій – чесати Спасову бороду, пов’язаних із цим святом, взялася показати на фестивалі вчитель та волонтер Віра Аннусова.
– Спасову бороду роблять зі звичайного очерету. Її прикрашають різним збіжжям, городиною, квітами і травами, – розповідає Віра Андріївна. – Люди водили навколо бороди хоровод, співаючи пісню «Сидить ворон на горі, дивується бороді: ой чия ж то борода, сріблом-золотом обвита». Після цього пригощалися медовими коржиками – шуликами. Дякували Спасовій бороді й починали її розчісувати. Саме розчісування – це коли людина підходить спиною до бороди і двома руками знімає із неї прикрасу: полинець – усім негараздам кінець, цибулину – до здоров’я, квітку – на палке кохання і красу, хміль – на гостинність, квасолина чи колосок – на багатство. Завершується обряд поливанням бороди медовою водою, після чого її несли у річку мити і пускали за течією.
В Опішні їли борщ і чесали бородуВіра Аннусова розповідає про символи на Спасовій бороді. Фото Ольги Матвієнко
Крім чесання бороди на подвір’ї «Лялиної світлиці» пропонували майстер-класи із виготовлення ляльки-мотанки та гончарства.
До слова, гастрономічний фестиваль «Борщик у глиняному горщику» був покликаний цього року не тільки показати розмаїття української кухні, а й мав благодійну мету. Добровільні внески, які сплачували відвідувачі фестивалю, направлять на допомогу родині військовослужбовця із Косова Івано-Франківської області. Двох хлопчаків бійця – Марка і Миколу – потрібно зібрати до школи, на що родина коштів не має.

Немає коментарів:

Дописати коментар