понеділок, 19 жовтня 2015 р.

Андріївські ВЕЧОРНИЦІ / St. Andrew RESTING

Традиційний Андріївський вечір у "Лялиній Світлиці"
Андріївський вечір розпочинається з кусання калети. Калета - великий круглий, добре запечений корж з маком і медом з діркою посередині. Пекли її всі дівчата разом. Запечена добре, щоб важко було її вгризти. Калету прив!язували червоною стрічкою до палиці, або до сволока посередині хати Підвішували височенько, щоб можна було вкусити лише підстрибнувши. До тогож, один кінець стрічки (чи мотузки) був довшим і спущеним донизу так, щоб можна було за нього смикнути - тоді калета підстрибне вгору. Калету вартував "Пан Калетинський" - веселий жартівливий парубок "душа вечора". Він брав у руки вмоченого в сажу квача, ставав під калетою і запрошував гостя:
Я пан Калетинський, прошу пана коцюбинського калету кусати!
"Пан Коцюбинський" (ним міг бути кожний учасник гри) брав коцюбу між ноги, ніби зверхи на коні їхав калету кусати. Під!їзджав до вартового і казав:
Добрий вечір, Пане Калетинський!
Доброго здоровя, Пане Коцюбинський! Куди їдете?
Їду калету кусати!
А я буду по писку писати!
А я вкушу!
А впишу!
Завдання Пана Калетинського розсмішити пана Коцюбинського. Згідно правила - лише тоді можна вкусити калети, коли витримаєш жарти і смішки і не засмієшся. Якщо не витримував пан Коцюбинський - посміхався, отримував по писку квачем із сажею "знак" - тепер вже не міг калети кусати. Якщо траплявся добрий Калетинський. то за весь вечір ніхто до калети не приступав. Ця весела гра - основна "точка" Андріїівського вечора.


Немає коментарів:

Дописати коментар