пʼятницю, 25 вересня 2015 р.

Відпочинок по-слобожанськи / Relax in Slobozhanska

Relax in Slobozhanska
АВТОРСЬКА ПРОГРАМА
відпочинкових турів вихідного дня
«Веселимося по-слобожанськи»
 Пропонуємо кожну суботу місця проводити весело, цікаво, пізнавально. Наші мистецькі акції спрямовані на комплексне пізнання ЕТНОтрадицій і популяризацію народної культури. Разом із родиною чи друзями Ви зможете приємно провести час, забути про все довкола і поринути у світ прекрасного: взяти участь у різноманітних мистецьких конкурсах, майстер-класах.
Під час кожного заходу працюватиме містечко народних майстрів, де можна придбати оригінальні сувеніри, а також познайомитися з творчими людьми нашого краю.
 Модератор: провідний популяризатор традиційної української культури Полтавщини, етнолог, кандидат історичних наук, фундатор салону-студії «Лялина Світлиця» Олена Щербань 

 Міні Фестиваль «Борщ і каша – їжа наша» – запрошуємо зварити і посмакувати разом з нами традиційним полтавським БОРЩЕМ із …. грушами!!!
На вас очікують майстер-клас із виготовлення ТРАДИЦІЙНОЇ КАЧАНОЇ КАШІ, а також торгівля смаколиками, сувенірами, співи, танці, розваги, безкоштовна фото-відеофіксація дійства.
«Тістотворчі традиції Слобожанщини» – неймовірне дійство із приготування прикрас для весільного короваю у супроводі ЕтноЛекції стосовно традицій хлібопечення слобожанських господинь. Ми ознайомимося із забутими технологією і рецептурою приготування слобожанських весільних короваїв, дивнів, верчів, шишок, медяників... а також «жайворонків», «різдвяного печива», «хрестів»... колись знаменитих, на усіх харківських і не тільки ярмарках, боромлянських бубликів, а ще слащонів, книшів....

На вас очікують майстер-класи із виготовлення традиційної тканинної ляльки-мотанки та ляльки, яку можна з’їсти, а також торгівля смаколиками, сувенірами, співи, танці, розваги, безкоштовна фото-відеофіксація дійства.

Люб’язно запрошуємо Вас приємно і смачно відпочити в серці Полтавщини, в Опішні – славнозвісній столиці гончарства українського, де є незвичайне місце для релаксу Всієї Вашої Родини – «Лялина Світлиця». Схована в благодатній тіні горіхів-велетнів, екологічна, бо глиняна, ХАТИНКА на три кімнати порадує Вас прохолодою влітку і ні з чим незрівняним теплом від хатньої пічки взимку, здивує  внутрішнім начинням – так. справжніми господинями в Світлиці є ляльки-мотанки. Експозиція налічує понад 1000 експонатів, зібраних в різних куточках України. Є кілька інсталяцій. Тут пригощають трав’яним чаєм із трав, дбайливо зібраних навесні на семи опішнянських пагорбах. Ви з головою поринете в часопростір старовини, довідаєтеся про рецептуру та особливості приготування традиційних полтавських галушок, скуштуєте вергунів.

«Шулики на Маковія» – напечемо коржів, натремо маку, посідаємо, та й будемо їсти… На вас очікують майстер-класи із виготовлення традиційної тканинної ляльки-мотанки, мотузяного коника, а також торгівля смаколиками, сувенірами, співи, танці, розваги, безкоштовна фото-відеофіксація дійства.

Майстер-клас «Правічна українська ЛЯЛЬКА-ОБЕРІГ. Актуальність ЇЇ для сьогодення». Народна лялька-мотанка без перебільшення є унікальним явищем традиційної культури українців. Вона своєрідно-оригінальна за способом виготовлення, складно-проста за декоративною палітрою і така ТЕПЛА… Превалювання жіночих зображень над чоловічими можна пояснити тим, що з жіночим образом з давніх часів асоціювалися уявлення про богиню родючості, праматір, берегиню домашнього вогнища та захисницю. Чи доводилося Вам коли-небудь робити ляльки власноруч? Серед розмаїття сучасних ляльок народні ляльки з тканини (перш за все ляльки-мотанки) є особливим видом. Особливим насамперед тому, що зробити її дуже просто, кожен може змотати собі Лялечку, використовуючи при цьому свої працьовиті пальчики, тканину та нитки…. Спробую поетапно розповісти-показати абсолютно не приховуючи ніякісіньких секретів ЯК Я МОТАЮ СВОЮ ЛЯЛЮ-МОТАНКУ. Для роботи-забави потрібні: 1) гарний, спокійний настрій; 2) шматок (приблизно 20×20 см) приємної на дотик тканини будь-якого кольору, краще ситець вітчизняного виробництва; 3) нитки, краще муліне, дві котушки будь-якого кольору; 4) два шматки (приблизно 25×10 см) тканини, краще щільнішої за ситець фактури; 5) шматок тканини, щоб вирізати з нього хустинку для Лялі; 6) ножиці.
На вас очікують майстер-класи із виготовлення традиційної тканинної ляльки-мотанки, мотузяного коника, а також торгівля смаколиками, сувенірами, співи, танці, розваги, безкоштовна фото-відеофіксація дійства.

Розважальна екскурсія на садибу «Х». На вас очікують майстер-класи із виготовлення традиційної тканинної ляльки-мотанки, мотузяного коника, а також співи, танці, розваги, безкоштовна фото-відеофіксація дійства, і смачний козацький куліш.

Етно-Лекція «Смакує по-українськи, або ЯК уміли чарувати варениками наші пра-пра-пра? Яким чином національний харчовий раціон та особливості національної кухні вплинули на формування нашого ХАРАКТЕРУ та КУЛЬТУРИ? Харчові забобони і табу українців». «А хліб такий, як пух та дух, як пуховочка»…. Секрети пухких вареничків, крученичків, пундиків…. Українська народна кухня – культурна спадщина українців, здобуток, яким ми пишаємося і не збираємося забувати. Вона створювалася впродовж багатьох віків, тож відбиває історичний розвиток українського народу, звичаї, культуру й традиції.

«Весілля по-слобожанськи». Спробуємо «відгуляти» весілля за традиційними правилами. В Слобідській Україні весілля відбувалося за загальноукраїнським «сценарієм»: передвесільний етап, який включав: сватання, заручини, оглядини, домовини, запросини гостей, випікання весільного обрядового печива, катання на гілці хрещеної матері («смалити качку»), вбирання гільця; весільний: виряджання Молодого по Молоду, приїзд Молодого по Молоду, весілля в Молодої, брат веде сестру за стіл, викуп місця біля Молодої, запрошення гостей і сватів за стіл, дія зі «свестьою», переспіви бояр з дружками, обдаровування короваєм (коровай-даризна), перевезення посагу, весілля в Молодого, роздягання Молодої, комора; післявесільний етап: несуть снідання Молодим, циганщина, кування, катання батьків, взаємне гостювання сватів один в одного, обмивання ложок, провідини батьків.

ЕтноВесілля в особах. Магія етнічного ВЕСІЛЛЯ. Сімейний побут, роль ЖІНКИ-БЕРЕГИНІ РОДУ в ньому.  Як склався у людини шлюб, так і піде все її життя. Народна мудрість. Українська весільна народна драма – не лише барвистий, складний, зітканий з різних, часто полярних емоцій обряд, але й наповнений магічною символікою багатогранний ритуал, невідступне слідування якому пророчило щасливе Життя новоствореного подружжя і всього роду.  Відбуваючись за подібним сценарієм у різних населених пунктах України, весільний обряд все ж таки має значну кількість локальних особливостей. І нині ще майже в кожному селі можна записати унікальні відомості про цю важливу обрядодію у житті кожної родини. ВЕСІЛЛЯ з давніх-давен грали пишно та гучно, дотримуючись традицій, що не одне століття складалися пращурами. Прикметно, що навіть у селах одного району, розташованих по-сусідству, весільний обряд відбувався по «сценаріях», які різнилися один від одного. СЕКРЕТИ ЩАСЛИВОГО подружнього життя складалися не лише на Весіллі, але й задовго до нього… Смисл ВЕСІЛЬНОГО КОРОВАЮ, РУШНИКА, КВІТКИ МОЛОДОЇ…  ФУНКЦІЇ батьків на ВЕСІЛЛІ…

«Слобожанські вечорниці». Різдвяна атрибутика: ДІДУХ, вертепне дійство, ПРАВИЛА приготування святочних страв та напоїв. Символ РОДУ – виготовлений власноруч Різдвяний ДІДУХ з житньої, пшеничної та ячної соломи – прадавній український оберіг ЩАСЛИВОГО майбутнього року, здоров’я і достатку всієї РОДИНИ….. Вертеп, або святкуємо Різдво незабутньо!!! Святочна БАГАТА КУТЯ. Як готувалися наші прабабусі до Святвечері та Різдвяного обіду?


 «Ой на Івана, ой на Купала» – святкування за традиційним українським сценарієм у супроводі народних пісень. Будемо одружувати Марену й Купайла, перестрибувати вогнище, плести та пускати по воді віночки. На вас очікують майстер-класи із виготовлення ляльки-трав’янки, традиційної тканинної ляльки-мотанки, а також торгівля смаколиками, сувенірами, співи, танці, розваги, безкоштовна фото-відеофіксація дійства.

Розважальна екскурсія на садибу «Х» де на вас чекає майстер-клас із приготування традиційних «мандриків», які випікали наші бабусі напередодні свята Петра й Павла. Неймовірно цікава ЕтноЛекція з життя-буття і традиційного побуду та календарно-обрядової культури слобожан. На вас очікують майстер-класи із виготовлення традиційної тканинної ляльки-мотанки, мотузяного коника, а також торгівля смаколиками, сувенірами, співи, танці, розваги, безкоштовна фото-відеофіксація дійства.

 «Традиції прядіння і ткацтва слобожанських» – приємно дивуватимемо забутими секретами технології прядіння і ткацтва. Пропонуємо ознайомитися з поетапним процесом «народження» нитки і виготовлення полотна від початку висівання льону і конопляного насіння до отримання вибіленого сувою; із особливостями народної термінології стосовно прядіння і ткацтва, зокрема ви матиме нагоду дізнатися що таке «матірка» і «костриця», «терміть», «куделька», «починок», як «тіпали», «м’яли», «скубли», для чого призначена «терлиця», а для чого «шохтина», навіщо в ткацькому станку «човник». Також зможете побачити відмінності льняного полотно від конопляного та дізнатися про їх цілющі властивості згідно народних уявлень. На вас очікують майстер-класи із виготовлення мотузяного коника та дідуха, а також торгівля смаколиками, сувенірами, співи, танці, розваги, безкоштовна фото-відеофіксація дійства.

Олена Щербань, 25 вересня 2015 р.



Немає коментарів:

Дописати коментар