понеділок, 14 вересня 2015 р.

Борщ з секретним інгредієнтом / Borsch with a secret ingredient

http://vpoltave.info/post/38051
На Полтавщині наварили борщу з дивним «секретним інгредієнтом» 
На Другому всеукраїнському гастрономічному народному фестивалі-квесті «Борщик у глиняному горщику» - 2015, що відбувся в ЕкоАгроСадибці салон-студії «Лялина Світлиця» (селище Опішня), серед різноманіття видів борщів представили й такий, що називався «Борщ з секретним інгредієнтом».
Таємницю не розкривали довго, але наприкінці заходу все ж журналісти причепилися до організаторки - етнографа, краєзнавця, історика, голови Опішнянського осередку майстрів народної творчості Олени Щербань.
«Видаю таємницю - це був борщ з ожиками», - сказала Олена. «З чим?», - не всі зрозуміли значення слова. «З ожиками, - повторила жінка спокійно. – Ну, м’ясо там було дивне – інше м’ясо. Це нічого страшного – людина всеядна.
Як виникла ідея фесту-квесту?
Спонтанно. Працюю в полі під час експедицій, спілкуюсь зі старожилами - від них дізнаюсь про побут. А потім подумала, а чому ми не знаємо отого свого старго, істиного.
Треба популяризувати старі, на жаль, забуті страви. Ну, а борщик – це найперша страва, яку ми пам’ятаємо з дитинства. Зараз борщик у печі пахне такою епохою, що відійшла, але я не хочу ї відпускати. Тому я її реанімую, реконструюю. І ви бачите, який це ажіотаж у сучасних людей викликає
Чи буде наступного року знову фест?
Спонсори пообіцяли підтримати - тож у нас буде ІІІ Гастрономічний фест-квест «Борщик у глиняному горщику»-2016. Відбудеться він 13 серпня у суботу. Це буде міжобласний фестиваль уже.

Цьогоріч більше приїхало людей ніж торік?
Так. Більше. У цьому році фестиваль вийшов дуже молодіжний, вдохновляючий та мотивуючий мене на наступні дії.
Люди чітко знали, чому вони їдуть, знали, що спробують борщі з печей незвичайні якісь, аутентичні страви.
Звідки люди приїхали?
З Дніпропетровська, Кіровограду, Луганська, Кривого Рогу, Сум, Києва, Полтави, Житомира, Запоріжжя, Харкова, Черкас… Вся Україна представлена.
Розкажіть, які були борщі?
Найпопулярніший у нас був «борщ по-полтавськи»  - з галушками. Його було найбільше. Також борщик з грушками, борщик з секретним інгредієнтом, борщ з полуницею, зелений борщ, з куркою.
Чи підтримала влада вас?
Я не зверталася до них, але вони молодці, бо не заважали мені.
Наталя Очкань

Немає коментарів:

Дописати коментар