пʼятницю, 4 вересня 2015 р.

Харківський історичний музей імені Миколи Сумцова
у рамках проекту:
«Музейне сподвижництво Миколи Федоровича Сумцова: наслідуємо і продовжуємо» 
6 вересня 2015 року відбудеться інтерактивний захід у супроводі етнолекції
«Весільний обряд слобожан»
(етноДійство в особах)»

Зіграємо ВЕСІЛЛЯ в особах!
А також обговоримо традиційну символіку давнього весілля: рушника, одягу, пісні, короваю, гільця… Зануримося в автентику і сутність слобожанського весілля, взявши участь в імпровізованому «весіллі» в особах: Молодий і Молода, свашка, свестя, світилка, бояри, дружечки, свати, коровайниці.
Відомий етнограф Микола Федорович Сумцов у підрозділі «Брак» праці «Этнографический очерк Харьковской губернии» 1918 р. зазначив: Весілля – найурочистіший і веселий обряд в житті, це ряд живих драматичних сцен із жартами, прибутками, піснями і обрядами, цілком і повністю розрахований на те, щоб зумовити і завбачити Молодим щасливе життя, врожай хліба, хороших добрих дітей і спокійну тиху старість. Саме з такими побажаннями обсипають Молодих зерном, саджають на кожух навиворіт, бризкають вином в стелю, саджають Молодій на коліна хлопчика, урочисто печуть весільний хліб з прикрасами, що в данину означало жертвоприношення Сонцю.
Музейний інтерактивний захід розрахований для різновікової аудиторії, відбудеться демонстрації слайдів, фото, книг відповідної тематики.
Проводить старший науковий співробітник науково-методичного відділу Харківського історичного музею імені Миколи Сумцова, к.і.н. Олена Щербань




Час проведення: 14.00






Місце проведення: актова зала Харківського історичного музею









Попереднє замовлення заходу для великих груп школярів за телефоном (057)731-35-68

Немає коментарів:

Дописати коментар