Часник - сильний оберіг (″всю заразу відганяє″). Його вплітали у коси Молодої перед вінчанням, натирали тіло, носили на
шиї, вішали (і зараз прикріплюють!) над колискою немовляти. Ав-
тор була свідком того, як йдучи до лісу поліщуки натирають взуття
знизу і по боках часником, ″аби гади обминали стороною″, і, що
дивно, вони дійсно обминають. Перед тим, як нести дитину хрес-
тити, мати пережовувала часник і дихала на немовля. У Святвечір
залишився звичай під скатертину на кожен кут столу класти по
зубочку часнику і перед кожним також класти по голівці часнику
та 12 цибулин посеред столу в сіно, яким встеляють стіл. Робиться це для того, ″аби уберегти від хвороб і злих духів та забезпечити
щасливе розмноження рідні″. За повір’ям, часник не годиться їсти
проти ночі, щоб ангели не обминали оселю за дванадцять дворів; а
хто увечері цибулею посмакує, від того ангел відступиться на десять днів.
Немає коментарів:
Дописати коментар