середу, 15 липня 2015 р.

З історії міського самоврядування / History of city government

Коротка історична довідка стосовно міського самоврядування міста Харків 

Від часів початку свого існування, населення міста Харків не диференціонувалося на станові групи. Кожен був воїном – доводилося обороняти фортецю від нападників. Все населення тогочасного Харкова ділилося на дві групи: козаків (черкас міської служби та міщан). Козаки мали своє самоуправління, міщани – своє. Головою міщан був війт.
Реформи Петра І 1700-х років спричинили зникнення міста Харків як юридичної особи, клас міщан зник, натомість з’явилася військова організація (до 1781 року). 
Коли в 1765 році було розпочато реформи міського положення, виявилося, що в комісію не можна обрати ні представника купецтва, ні міщанства, а також в 1767 році не можливо було обрати депутатів від дворянства Слобідської України в Єкатериненську Комісію, тому що в Україні та той час не виявилось дворян. Замість них було запрошено було групу, що їх заміняла – військових старшин.
В 1765 році слобідські полки були знищені і заснована Слобідська губернія. Від цієї реформи виграли козацькі старшини, отримавши привілей записатися в російські дворяни. З того часу в Україні з’явилося помісне дворянство. Українське козацтво перетворилося на військових обивателів, тобто – на селян. Їм заборонялося жити в займанщину і селитися де доведеться. Відтак вони збільшили кількість міських обивателів. Внаслідок цієї реформи з’явився осілий міський елемент, з’явилося купецтво і міщанство. 
29 вересня 1780 року Слобідська губернія була перетворена в Харківське намісництво. Харків став центром краю. З утворенням намісництва в Харкові зосередився ряд урядових закладів, яких раніше не було: Губернське Правління, у якому засідали генерал-губернатор, губернатор і два радники, Казенна Палата, Кримінальна Палата, Громадська Палата, Радничий Суд, Верхній Земський Суд, Приказ Суспільного Піклування, Губернський Магістрат, Верхня розправа, Повітовий Суд, Повітове Казначейство, Дворянська Опіка, Нижній Земський Суд, Сирітський Суд.
В 1785 році було уведено міське положення по Жалуваній Грамоті. Міська спільнота на своїх зборах через кожні 3 роки обирала міського голову, бургомістрів, ратманів Міського Магістрату, засідателів Губернського Магістрату і Совістного Суду. Право на участь у міських виборах визначалося досягненням 25 років і капіталом, відсоток з якого був не меншим, ніж 50 рублів. Спільноті дозволялося мати свій будинок для зборів, печать і писаря.

Немає коментарів:

Дописати коментар