пʼятницю, 3 квітня 2015 р.

Про нас, українців / About us Ukrainian

Традиційна культура харчування українців 

Сучасна культура презентує себе як вільне співіснування різних культурних світів, що робить актуальним питання дослідження зокрема і різних аспектів етнічної культури харчування. Суспільство і Людина – в стані постійного розвитку, що залежить від багатьох факторів. Це в результаті дає ту специфіку, що відрізняє один народ від іншого. Один із головних чинників життєдіяльності людини – харчування. Організм потребує певної кількості енергії, щоб жити. Одні народи забезпечують цю потребу простим набором страв, із нескладними техніками приготування, із обмеженим набором посуду. Це значною мірою спричинено природньо-кліматичними зонами проживання, суспільно-політичним та економічним рівнем розвитком спільноти. Ці моменти варто враховувати, розглядаючи сприятливі умови проживання мешканців України в сучасних її територіальних межах упродовж тривалого історичного періоду. Зупинимося на розгляді хронологічного відрізку, обмеженого ХVІІІ – ХХ століттями.
До цього часу тривав історичний період контактів з іншими народами, що так багато оточують українські етнічні землі. А ще багато народностей проходило через територію України під час переселення. Все це сприяло поступовому формуванню багатої культури харчування, в якій поєдналися різноманітні техніки приготування страв і напоїв: варіння, тушкування, смаження, печіння, сушіння, вудження, маринування, соління, квашення. І при цьому використовуючи різноманітний за формою, розміром, декором та матеріалом посудини. Як універсальні, в яких здійснювалися всі процеси, так і спеціалізовані, призначені для виконання певних технологічних процесів, чи приготування окремих страв та напоїв. Отже, традиційна українська культура харчування – наш культурно-історичний спадок.

Немає коментарів:

Дописати коментар