вівторок, 30 вересня 2014 р.

Спілка сприяння розвитку сільського туризму в Україні / Association for Development and operation of rural tourism in Ukraine

Всеукраїнська конференція
«Формування політики розвитку та функціонування сільського туризму в Україні як фактору сільського розвитку» 2014 року 
 4-5 липня 2014 року Громадською організацією «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні» за підтримки проекту АгроІнвест на базі етнографічного комплексу «Українське село» (с. Бузова, Києво-Святошинський р-н, Київська область) було проведено вже традиційну Всеукраїнську конференцію «Формування політики розвитку та функціонування сільського туризму в Україні як фактору сільського розвитку».

Основна мета заходу: сільський  зелений туризм в нових умовах розвитку економіки та нових викликах. Серед завдань Конференції:
1. Розробка рекомендацій щодо головних засад державної політики у сфері сільського туризму.
2. Удосконалення систем якості послуг у сфері сільського туризму.
3. Інституційний розвиток, розбудова та підвищення авторитету Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму  України.
4. Проектні пропозиції.
До участі у Конференції були запрошені: власники індивідуальних та колективних, не готельного типу, засобів розміщення, особистих селянських та фермерських господарств; представники громадських організацій, центральних та місцевих органів виконавчої влади та самоврядування, засобів масової інформації, міжнародних організацій та благодійних фондів.
Модераторами заходу були: Васильєв Володимир Павлович, голова Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні, керівник проекту, експерт-дорадник розвитку сільських територій, маркетингу та сільського туризму і Михайло Михайлович Товт, с. н. с. Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, к. ю. н., почесний голова Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні,  експерт проекту.
У роботі Конференції взяли участь:  Ніна Володимирівна Пахом’юк (Волинська область),  Тетяна Іванівна Шашкова (Донецька область), Інна Аркадіївна Величко (Житомирська область), Тетяна Іванівна Андросенко (Київська область), Любов Іванівна Твердоступ (Кіровоградська), Віталій Романович Попадинець та Галина Марківна Кінаш  (Львівська область), Анатолій Володимирович  Семенков (Миколаївська область), Олександр Андрійович Паларієв (Одеська область), Олена Василівна Щербань (Полтавська область), Вікторія Постернак (Рівненська область), Ольга Вікторівна Жукова (Херсонська область), Сергій Олексійович Карпачов (Чернігівська область), Михайло Олексійович Гичка (Закарпатська область), Галина Степанівна Раєвська, замісник голови правління Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму (м. Черкаси), Тетяна Прокопівна Кальна-Дубінюк, завідувач кафедри аграрного консалтингу та сервісу, доктор економічних наук (Київ), Юрій Володимирович Зінько, науковий співробітник Лабораторії інженерно-географічних, екологічних і туристичних досліджень Львівського національного університету імені Івана Франка (Львів).
Першим проголосив вітальне слово та коротко окреслив сучасну ситуацію в діяльності Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні її голова, керівник проекту, експерт-дорадник розвитку сільських територій, маркетингу та сільського туризму Володимир Павлович Васильєв. Повідомив, що нинішня конференція відносно не масова (порівняно, наприклад із попередніми, зокрема першою, коли було понад 120 учасників), але спрямована на конкретні кроки з конкретними особами в напрямку активізації роботи Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму України.
Цікавою і пізнавальною була розповідь Катерини Тимошенко, директора музею етнографічного комплексу «Українське село», про «живий» музей, що живе на цій території своїм життям, у чому згодом усі переконалися під час захоплюючої екскурсії. Власники сільських зелених садиб відмітили, що дещо з досвіду колег можна використати і в своїй діяльності, пораділи популяризації українських старожитностей.  Принагідно хотілося б щиросердно подякувати гостинним господарям  етнографічного комплексу «Українське село» за теплий прийом, смачні страви та напої, цікаву екскурсію та побажати процвітання.
З особливою увагою всі присутні слухали блок доповідей стосовно законодавчих ініціатив щодо подальшого удосконалення регулювання діяльності у сфері сільського зеленого туризму. Активне обговорення викликали виступи юристів – Михайла Васильовича Різака, помічника голови підкомітету з питань розвитку туризму, курортів та рекреаційної діяльності Комітету Верховної Ради з питань молодіжної політики,  сім’ї, спорту та туризму, к.ю.н. та Михайла Михайловича Товта, старшого наукового співробітника Інституту держави і права ім. В.М. Корецького НАН України, почесного голови Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні,  експерту проекту, к.ю.н. Так, дійсно на сьогодні нормативно-правова база стосовно сільського зеленого туризму потребує вдосконалення та вдумливого доопрацювання. Окрім того, до цього часу нерозв’язаною є проблема різнобою і неоднозначності термінологічного апарату, що значно ускладнює тлумачення юридичних колізій, що неодмінно виникають в процесі діяльності суб’єктів сільського зеленого туризму. Михайло Михайлович слушно наголосив на нагальній необхідності адаптації європейського апробованого досвіду в сучасних українських реаліях.
На Конфереції виступили представники владних структур: директор Департаменту науково-освітнього забезпечення АПВ Міністерства аграрної політики та продовольства України Сергій Володимирович Кадигроб; заступник голови Державного Агентства з туризму та курортів Андрій Олександрович Шенін; заступник керівника проекту АгроІнвест  Олександр Каліберда; науковий секретар Асоціації «Українська національна технологічна платформа «Агропродовольча» – оо Агропродовольча Платформа та її соціально-економічні проекти Михайло Вакула. Виступаючі висловлювали підтримку діяльності Спілки, наголошуючи на важливості розвитку цього сегменту в економічному, соціальному, культурному аспектах.  
До актуальної тему стосовно системи якості послуг у сфері сільського туризму «Українська гостинна садиба» та «Зелена садиба», здобутків та перспектив привернув увагу член правління Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в України, координатор проекту, к.б.н,  експерт-дорадник розвитку сільських територій, маркетингу та сільського туризму Триліс Володимир Васильович. Учасники Конференції жваво обговорювали питання категоризації та сертифікації зелених садиб.
Завідувач кафедри аграрного консалтингу та сервісу, доктор економічних наук (Київ) Тетяна Прокопівна Кальна-Дубінюк зауважила про консалтингову діяльність та роль дорадництва в сфері розвитку сільського зеленого туризму.
На дуже важливому моменті – важливості інформаційно-рекламного забезпечення садиб сільського зеленого туризму – наголосив заступник голови правлiння Спiлки сприяння розвитку сiльського зеленого туризму в Українi, голова Львiвського обласного вiддiлення Юрій Володимирович Зінько.  Результатом його дослідження, що тривало понад три місяці стала дуже цікава доповідь-схема, де було наочно продемонстровано статистику зелених садиб в областях, що «презентовані» на сайтах в мережі інтернет. Найбільше садиб на сьогодні функціонує в Івано-Франківщині – 590, а найменше – в східних та південних областях України. Працювати є над чим, підсумував Юрій Володимирович, а головне, назріла необхідність створення маркетингових центрів, які б сприяли продажу туристичного продукту СЗТ України.
Заступник голови правління Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні, аудитор, тренер-консультант Галина Степанівна Раєвська ознайомила присутніх зі Статутом Спілки СЗТ України, торкнулася проблем територіального представництва, довела до відома важливі положення та уточнила поточні питання стосовно членів Спілки.
У ході роботи Конференції відбувалася презентація досвіду, успішних практик та проектів у сфері сільського зеленого туризму тих, хто безпосередньо задіяний у цій сфері. Серед найбільш інформативних були виступи Ніни Пахом’юк,  Інни Величко, Анатолія Семенкова, Ольги Жукової; цікавими були виступи: Віталія Попадинця, Тетяни Шашкової, Олександра Паларієва; запам’яталися виступи Сергія Карпачова,  Михайла Гички.
Два дні напруженої роботи не залишаться безслідними. Головне, що всі вкотре пригадали мудре народне прислів’я: «що гуртом легше і батька бити», в нашому випадку всім зрозуміло, що варто об’єднуватися, об’єднувати зусилля, використовуючи вже напрацьовану платформу Спілки, розвивати своє, співпрацюючи з іншими. Учасники Конференції отримали новий досвід колег, поділилися власними набутками і проблемами, надихнулися новими ідеями і творчим натхненням, оскільки у сфері сільського зеленого туризму це чи не головна складова успішного поступу.
Наступного разу представники Спілки запланували провести черговий робочий семінар на тему «Інституційний розвиток Спілки сприяння розвитку сільського зеленого туризму  України» 19-21 вересня 2014 р. на базі етнографічного села «Фрумушика-Нова», що в Одеській області, куди люб’язно запросив господар, представник Спілки СЗТ України в Одещині Олександр Андрійович Паларієв.  На жаль, реалії сучасного буремного життя в нашій державі перешкодили здійсненню цих планів. Представники Спілки в областях активізувалися, спілкуючись в режимі онлайн.

29. 09. 2014 р.                                                                   Олена Щербань


Немає коментарів:

Дописати коментар