четвер, 28 серпня 2014 р.

http://www.zorya.poltava.ua/?p=12834


“Зваримо борщику в глиняному горщику…”

20140816-DSC_0204 Опішнянська громада Зіньківського району провела Перший всеукраїнський гастрономічний фестиваль “Борщик в глиняному горщику”-2014. Фестиваль відбувався у межах проекту “Відродження українських кулінарних традицій”. Свято організували ГО “Туристичне село Полтавщини”, міжнародний туристичний комплекс “Гостинний двір “Старий хутір”, агросадиба “Лялина світлиця”. Допомагали й підтримували організаторів Центр української культури і мистецтва, ГО “ВелоПолтава”, волонтерська організація “СВІТ-Україна”, низка закладів харчування і торгівлі.
На фестивалі чотири господині із Зіньківського району приготували дванадцять різновидів української національної гарячої страви. “Ми будемо варити борщі у глиняних горщиках у печі за стародавніми рецептами. Кожна із господинь частуватиме гостей скоромним (м’ясним), пісним та особливим борщем,” – розповіла куратор фестивалю, етнолог, керамолог, кандидат історичних наук, голова Опішнянського осередку майстрів народної творчості Олена Щербань. Вона наголосила, що ідея гастрономічного фестивалю з’явилася, коли було вже чимало матеріалу, а саме – зібрано більше сотні рецептів приготування борщу в багатьох селах Полтавщини. “Роздобуту інформацію завжди перевіряю на практиці. Тож вирішила організувати перший гастрономічний фестиваль-квест: запросити господинь, які приготували б кілька видів борщу, а присутні визначили, який же найсмачніший. Тим паче, що нині пріоритетом нашого краю є відродження та популяризація культурних традицій Полтавщини. Окрім смачного борщу, із печі присутні ласуватимуть качаною кашею (катанкою), медяниками, шишками, пряниками, вергунами, опішнянськими канафетами”, – продовжила розповідь Олена Щербань.

Любов Правденко.
Любов Правденко.
Уже зранку господині поралися біля своїх печей. Учасниці приїхали на фестиваль із мальовничих сіл Зіньківщини. Жінки готували борщі по-своєму, по-особливому. Ганна Горопашна із села Удовиченки пригощала смачними борщами з печі: із куркою, без часнику; пісним із квасолею; борщем баби Явдошки, або “без м’яса”. Інша господиня із цього ж села, Ганна Удовиченко, на жаль, не змогла прибути на фестиваль, тож готувати за бабусиними рецептами приїхала онука Марина Куденець. Вона пригощала трьома борщами: зі свининою по-нашому; із рибою і квасолею; із щавлем, кропивою та яйцями.
Третя учасниця із села Глинське – Катерина Піщаленко – у печі наварила борщі: із ребром глинський; із щукою; зелений із куркою. Господиня, вміло вправляючись із рогачем, розповідала: “Пам’ятаю, що перший свій борщ готувала із бабусею Устиною. Старе сало із часничком і до цього часу обов’язково товчу – так смачніше”. На фестивалі жінка вразила усіх пісним борщем із щукою. “А вдома для нас це – не новина, часто варю ще із карасем чи окунем”, – із гордістю говорила Катерина Іванівна.
Найстарша господиня – 77-річна Любов Правденко із Попівки – здивувала навіть найвибагливіших гурманів борщем “із клубникою”; попівським із ребром та червоним із грушками. Вона погодилася дати читачам “Зорі Полтавщини” кілька порад для приготування борщу “із клубникою”. Виявляється, що рецепт такої смачнючої й екзотичної для нинішніх часів страви передавався із покоління в покоління. У свій час ще юну Любу вчила готувати її бабуся. “Увесь борщовий набір: клубнику, буряк, картоплю, моркву, капусту, цибулю, помідори, яйця, сало, зелень, сіль, перець закладаю у глиняний горщик і ставлю в піч, а сама тим часом чи на роботу йду, чи по господарству пораюся. До обіду – страва вже умліла. Раніше садову клубнику привозили із Запоріжжя рідко, тож часто замінювали її лісовою або вишнями чи грушками. Незамінним для приготування такого борщу є буряковий квас”. Та найголовніше, як говорить Любов Тимофіївна, щоб смачнішим був борщ, треба в нього душу вкласти. Жінка розповіла й про глиняні горщики, у яких українці споконвіку готували обідню страву: “Їх раніше називали борщівниками. Горщик був полив’яним ізсередини, а ззовні його розписували натуральними фарбами, виготовленими зазвичай із горіха”.
На фестивалі борщу було чимало волонтерів: Павло та Даринка з Польщі, Жоао з Португалії, Марія, Мігель із Іспанії, Женя та Настя з Харкова, Ірина з Івано-Франківська. Молоді й активні люди залюбки виконували будь-яку роботу. Тож і своїм девізом обрали гасло “Багато працювати!” Зранку волонтери допомагали Олені Щербань готувати борщ на кабиці, зокрема поляк Павло різав сало, а португалець Жоао уперше шаткував червоний буряк. А після того, як посмакував борщем та салом, задоволено промовив українською: “Я в раю!” Ось який він – український борщ у глиняному горщику із печі!
Катерина Піщаленко.
Катерина Піщаленко.
Борщі варили та смакували в агросадибі “Лялина світлиця”, де хазяйнували кури, пасся баран, поважно походжали коти… Хатина збудована ще в1820-х роках, у ній, окрім ляльок-мотанок, є дуже багато унікальних речей, зокрема глиняний баранчик видатного майстра гончарної справи Миколи Пошивайла, старий мисник-оберіг та глечик хабанської кераміки 1820-х років. Основне дійство відбувалося на території міжнародного туристичного комплексу “Гостинний двір “Старий хутір”.
Після частування борщем високоповажне журі, роль якого виконували усі учасники фестивалю, таємно голосувало. Як зазначила Олена Щербань, переможців і переможених не було. Усі господині отримали іменні глиняні горщики – борщівники. Та все ж дегустаторам найбільше припав до смаку борщ із щукою від Катерини Писаренко й здивували борщі із грушею та садовою суницею Любові Правденко. За найбільшу кількість голосів та найсмачніші борщі вже втомлені та задоволені господині отримали гарні кухонні набори від спонсора фестивалю-квесту.
Заступник голови Полтавської облдержадміністрації Роман Товстий поділився враженнями: “Сподобався традиційний борщ із ребром. А от оригінальністю смаку вразив борщ із грушами. Я ніколи ще такого не куштував. Усе було дуже смачно, а головне – нагадує дитинство, адже востаннє смакував ще бабусиним борщем, приготовленим у такому ж глиняному горщику в печі”.
Програма фестивалю була дуже насиченою. Народні умільці краю проводили майстер-класи, зокрема навчали робити тканинну ляльку-мотанку, ліпити із глини баранчиків та коників, давали уроки гончарювання. Професійний коняр, тренер, іпотерапевт Костянтин Цяпка провів відкриту лекцію про розвиток землеробства в Україні, наголошуючи на проблемах селянства та ролі коня у господарстві.
А який же борщик у глиняному горщику без народної пісні?! Тож гостей звеселяли гурти “Покрівчанські молодички” та “Хуторяночки”. По завершенні фестивалю відбулася презентація фільму автоетнографічної експедиції-2014 “Борщик в глиняному горщику”.
Подібні фестивалі найсмачнішої та найпопулярнішої української страви вже пройшли у Києві, Тернополі, Луцьку, Чернівцях, а незабаром такий захід заплановано і в Полтаві.
Оксана БІЛЕНЬКА
Анна ЧАПАЛА (фото)
“Зоря Полтавщини

Iurii Isaiev
Iurii Isaiev20 августа г. 15:55
Доброго дня! Приємно здивований рівнем заходу, який Ви проводили у суботу. Це - діснйо щось автентичне. На відміну від т.зв. "Сорочинскього ярмарку"...На жаль, саме так відбувається...Я пропоную Вам подумати над ідеєю: створити альернативний СЯ захід..додати до борщів кераміку, вишиванки, музиу та розваги й ще щось...Виключно народне...Й вже наступного року мега-захід зробити... Думаю, що є "ніша" чогось такого..Сорочинці в нинішньому вигляді- особиста годівниця власниці..все досить банально....Тому час думати про нові форми...можу на якомусь етапі допомогти. В мене є досвід "розкрутки", своє PR-агентство. З повагою, Юрій Ісаєв

Немає коментарів:

Дописати коментар