середу, 16 липня 2014 р.

Сільський зелений туризм+органічні продукти=гармонія / reen tourism + = organic produce harmony

Міжнародний туристичний комплекс«Гостинний двір «Старий Хутір»» 
Салон-студія «Лялина Світлиця»
Проект «ВІДРОДЖЕННЯ українських кулінарних ТРАДИЦІЙ»
ПЕРША ВелоЕтноГрафічнаЕкспедиція
в селах Котелевського району, 
Полтавської області 
Філософія гармонічного Життя й Буття Людини і Природи змушує людей прагнути до натурального, гарантовано якісного та безпечного споживання, замислюватися – яка їжа на нашому столі, наскільки натуральні предмети одягу та речей в нашому побуті, врешті решт – чи здорове й чисте навколишнє середовище. Незважаючи на широкий асортимент і привабливі упаковки товарів, коли йдеться про харчові продукти – покупці все більше відчувають невпевненість щодо оздоровчих та смакових властивостей, які традиційно були притаманні українській їжі. Все більше наших співгромадян свідомо віддають пріоритети дійсно натуральним продуктам. З кожним роком доля органічної продукції в торгівельній мережі України зростає, неабияку роль у її популяризації відіграють осередки сільського зеленого туризму. Туристичний сектор Полтавської області поступово розвиває органічний ринок. Провідним туристичним центром, спрямованим на підтримку місцевої екосистеми, використання органічної продукції, в Полтавщині є Міжнародний туристичний комплекс «Гостинний двір «Старий Хутір»» з філіалом «Лялина Світлиця». Гості комплексу не лише мають можливість споживати смачні страви та напої української кухні, приготовані з органічних продуктів, але й ознайомитися із прадавньою технологією їх приготування.


Українська народна кухня – культурна спадщина українців, здобуток, яким ми пишаємося і не збираємося забувати. Вона створювалася впродовж багатьох віків, тож відбиває історичний розвиток українського народу, звичаї, культуру й традиції. Візитівкою народної кулінарії без перебільшення можна назвати червоний, затовчений сальцем пахучий БОРЩ. А якщо пригадати борщик бабусин – щойно з печі, з глиняного горщика…
З метою вивчення традицій, правил приготування, рецептури, регіональних особливостей борщотворення, популяризації і реанімації культурних традицій Полтавського регіону, а також пропаганди вживання органічних продуктів,  16 серпня 2014 року (Опішня, Полтавщина) буде організовано І Всеукраїнський Фестиваль-Квест «Борщик в глиняному горщику» 2014, (Куратор – етнолог, керамолог, історик, кандидат історичних наук Олена Щербань (0661845061)).
Щоб зібрати необхідний етнографічний матеріал, 18-25 серпня 2014 року Організатори Фестивалю-Квесту, за участю Міжобласної волонтерської організації «СВІТ-Україна» та Громадських організацій «ВелоПолтава» і «Туристичне СЕЛО Полтавщини» планують здійснити ПЕРШУ ВелоЕтноГрафічнуЕкспедицію в селах Котелевського  району, Полтавської області.
ВелоЕтноГрафічнуЕкспедицію було ініційовано та організовано з метою зібрання (шляхом опитування респондентів у польових умовах способами графо-фото-відео-фіксації) етнографічних матеріалів стосовно традиційно-побутової культури харчування місцевого населення. Ключовими серед основних питань будуть:
традиційні для даного осередку способи та рецепти борщу з використанням глиняних горщиків, хліба, молочних страв та напоїв, фруктового повидла;
особливості приготування весільних страв, зокрема калачів.
Опитування здійснюватиметься за Програмою-запитальником, що включає 120 запитань.
Учасники ВелоЕтноГрафічноїЕкспедиціїї: етнолог Олена Щербань, голова громадської організації «Туристичне СЕЛО Полтавщини» Олександр Куденець, відеооператор, волонтери (12 чоловік) і ВИ.
Напередодні проведення ВелоЕтноГрафічноїЕкспедиціїї з усіма учасниками буде проведено відповідний інструктаж стосовно наукової методики ведення фіксації матеріалів, техніки безпеки життєдіяльності.
На основі відзнятих відеоматеріалів буде змонтовано фільм «ПЕРША ВелоЕтноГрафічнаЕкспедиція», в якому червоною ниткою звучатиме важливість споживання органічної продукції.
Запрошуємо УСІХ бажаючих приєднуватися до нас.
Телефон для довідок:  066 99 39 994Олександр






Немає коментарів:

Дописати коментар