неділю, 11 травня 2014 р.

Про крупці (качану кашу) / About kruptsi (Rolled porridge)

Спеціально для полтавок Світлани та Альони про 
приготування крупців 
http://staryj-xutir.com.ua
Крупці (диканський варіант назви), каша качана (опішнянський варіант) - традиційна страва, що готується з пшона, яєць та борошна. Підсушені крупці варять на відварі з курячого м ҆ясця, з додаванням масла.
Каша качана дуже смачна, ситна, поживна, має незвичний апетитний вигляд. Часто готували її на весілля, ювілейні застілля.
Спосіб приготування: беремо пшонинку, вмочаємо її в яєчко збите, а потім - у борошно, знов у яєчко - знов - у борошно..... і так кожну пшонинку .... ЖАРТУЮ!!! Далі поетапно описую технологію приготування крупців.
Інгредієнти: 1 склянка пшона, 12-14 яєчок, 2 кілограми борошна. Іще для приготування нам знадобиться величенька алюмінієва миска і руки.
Насипаємо в миску пшоно, збиваємо міксером яйця до стану, щоб їх можна було набирати ложкою, змочуємо пшоно 1-2 столовими ложками яєчної суміші, посипаємо борошном і ... качаємо!! качаємо!!! качаємо пшоно в мисці,  по мисці, качаємо невтомно...
Знов змочуємо і знов борошном (потроху!!) і зно качаємо... качаємо ... доки не закінчаться яйця і борошно.
Готові кругленіькі акуратні горошинки підсушуємо на полотнині дві зо два і можна варити.
СММАЧНОГО!!!
Запрошую на майстер-клас у Лялину Світлицю, що в Опішні.







1 коментар:

  1. Доброго дня, Лена-Сонце! Дякую дуже за рецепт і технологію качаної каші, яка є посестрою арабської каші для страви "кус-кус".
    З Вашими ідеями і роботами знайома, поділяю, буду рада з Вами поговорити у нашому Свято-Миколаївському храмі м.Полтави біля чудотворного списку (копії) ікони Козельщинської Матері Божої. До речі, історія цього списку вражає. Пані Олександра 0668126476

    ВідповістиВидалити