неділю, 6 січня 2013 р.

З РІЗДВОМ ХРИСТОВИМ!!!!


Від куті і від Різдва Бог дарує нам дива. Щоб жили щасливо в мирі, В хаті чи міській квартирі. На покуті за столом Були б сало з часником, Ковбаса своя, гірчиця, Карасі в сметані, птиця, Ще й картопля не пісна, Добрий келишок вина... Щоб колядки скрізь лунали, Щиро Бога прославляли. А якщо чогось ще треба, Хай Господь пошле Вам з неба!

Д. Білоус: 
Свята і обряди українського народу Чи знаємо наші обряди і звичаї, Чи їх затьмарили канони чужі? Пригадую: скільки краси таємничої У Щедрому вечорі – святі душі... І скільки пориву в розміреному цокоті Копит за вікном, у розгоні саней... А в хаті наш батько сідає на покуті, І ми за столом, ціла купа дітей. Між батьком і нами – кутя і крученики, Шкварки й холодці, – все аж очі вбира, Яєчня, ковбаси, в макітрі – вареники, Коржів, пирогів отакенна гора! І як наша мати зуміла настачити? Ось батько з-за тих пирогів до рідні (Навмисне пригнувсь): „ Чи ви мене бачите?” А ми в один голос: „ Не бачимо! Ні...” – Видать, – каже батько, – були не ледачими... Помолимо ж Бога та вдарим чолом, Щоб ви мене, діти, й на той рік не бачили, Як сядем знову за святковим столом. Вертаюсь до мови тієї чарівної І щиро бажаю, щоб вічно жили Такі дорогі родові наші звичаї, І гнулися в нас від достатку столи. 

Хай в Ваші вікна стукає колядка, а на столі і свічка і кутя. Вже сповістила зіронька на небі, що в яслах народилося дитя. А оченята сповнені любові і посмішка весела і легка. В різдвяну ніч хай Вас благословляє Ісусика малесенька рука.

      Немає коментарів:

      Дописати коментар