неділю, 26 лютого 2012 р.

Великий піст наступив на хвіст! / Lent stepped on the tail!

"Не їж ближнього свого..."
Великий піст так чи інакше змінює життя кожної сім'ї. Одні родини обмежують себе в їжі, дотримуючи звичайний або навіть строго-монастирський піст. У інших - строго дотримують духовні звичаї Великого посту, молитовний статут. У третіх - не міняють свого способу життя, але вимушені зважати на те, що в гостях їх нагодують пісною вечерею і відмовляться дивитися фільм з жовтим трикутничком. Великий піст складається з двох частин: Свята Чотиридесятниця та Страсна Седмиця. Свята Чотиридесятниця - це перші сорок днів Великого посту, в які людина рухається назустріч Богові. А в Страсну Седмицю - останній тиждень Великого посту - Господь іде назустріч нам. Іде через Таємну Вечерю, Голгофу з її стражданнями і, нарешті, через своє Воскресіння.

Великий піст передбачає виключення з раціону м'ясної, молочної, рибної їжі та яєць. «Але Великий піст - це не скерування до лікарні», - попереджають священики і настійно радять перед початком Великого посту взяти у батюшки благословіння. Хороший священик, перш ніж дати благословіння, обов'язково запитає про стан здоров'я людини і, якщо вважатиме за потрібне, пом'якшить піст.
Крім обмеження в їжі, Великий піст передбачає відмову від легковажних розваг. Раніше під час Великого посту закривалися театри, лазні, припинялася торгівля м'ясом.
У перший тиждень посту та в Страсну Седмицю припинялися заняття в навчальних закладах, закривалися всі державні установи. У Греції і сьогодні перший день посту - вихідний. Під час Великого посту секс - під забороною! Навіть подружній, не кажучи вже про неосвячені церквою стосунки.
І найтонша заборона Великого посту: «Не їж ближнього свого!» Сварки, лихослів'я, грубість, брехня та інші «якості» людини під час Великого посту - це ще більший гріх, ніж у звичайні дні. Піст - це шлях людини назустріч Богові, і лихословлячи, по цьому шляху краще не ходити.
Кожен тиждень Великого посту має своє значення та свої традиції. Пам'ятай про те, що основною метою Великого поста є духовне очищення людини! Церква керує людиною на цій дорозі і визначає правила поведінки в кожен з семи тижнів Великого посту.

http://www.bershad.ua/news/editors/27878.html

Немає коментарів:

Дописати коментар