неділю, 14 серпня 2011 р.

Про шулики з маком і медом / About Szulik with poppy seeds and honey

МедовоСпасова традиційна страва 

Прийшов СПАС - пішло літечко від нас.
Традиційною українською стравою на свято Медового Спаса, або Маковія, яке відзначають 14 серпня, є шулики або коржі з тертим маком і медом. Моя бабуся, Марія Карпівна Яковенко, що мешкала в Диканьщині, обов’язково готувала в цей день дуже смачну як на мене страву: ці ж таки шулики. Тепер і в моїй родині я продовжую цю традицію. Коржі готую за бабусиним рецептом. Змішую 0,5 л свіжого домашнього кисляку, 0,5 чайної ложечки соди, 2 яйця, 3 столові ложки цукру, додаю 1 столову ложка сухого маку ("для краси") і грамів 400 борошна.
Тістечко добре вимішую, але щоб було м’яке. Розкачую 4 коржі і смажу на олії у сковорідці до рум’яності. Коржі можна спекти і в духовці. Звечора замочені в окропі дві склянки маку розтираю в макітрі з цукром так, щоб мак побілів, добре розтерся. Ламаю спечені коржі на шматочки (іноді не чекаючи навіть, поки вони й вистигнуть....) у величеньку миску, додаю свіжого пахучого меду, розтертого маку і склянку холодної кип’яченої води. Змішую і .... такі смачнющі медовоспасові шулики! Як бабусині...
Рекомендую приготувати. Діти дуже радіють цій страві, із задоволенням  смакуватимуть нею, та чекатимуть наступного року, коли ж той Спас прийде, щоб мама шуликів із маком напекла.

1 коментар: