середу, 4 травня 2011 р.

http://www.osvita.poltava.org/2011-03-29-11-36-17.html


Майстер-клас із виготовлення Ляльки-мотанки
Лялька-мотанка – справжнє мистецтво іграшки. Впродовж тисячоліть людство, наслідуючи Творця, окрім виготовлення з інших матеріалів (глини, тіста, соломи, лози, дерева, вовни, трави…) творить ляльки з тканини за своїм образом та подобою.


Народна лялька-мотанка без перебільшення є унікальним явищем традиційної культури українців. Вона  своєрідно-оригінальна за способом виготовлення, складно-проста за декоративною палітрою і така ТЕПЛА…
Чи доводилося Вам коли-небудь робити ляльки власноруч? Серед розмаїття сучасних ляльок народні  ляльки з тканини є особливим видом. Особливим насамперед тому, що зробити її дуже просто, кожен може змотати собі Лялечку, використовуючи при цьому свої працьовиті пальчики, тканину та нитки…
Така унікальна можливість з’явилася в учнів Полтавської ЗШ №26, які 18 березня 2011 року відвідали  шкільний музей народознавства та стали учасниками майстер-класу з виготовлення Ляльки-мотанки під керівництвом майстра із виготовлення ляльки-мотанки, ляльки із тіста, керамолога, етнолога, історика, краєзнавця, лауреата премії ім. В. Скуратівського Олени Щербань. Незабутні враження від зустрічі із Оленою Василівною лишилися у школярів, які не тільки багато дізналися про історію виникнення ляльки-мотанки, а й навчилися її власноруч виготовляти. Своїми роботами могли похвалитися і молодші учні, і більш досвідчені, які, повіривши у власні творчі сили, доторкнулися до справжнього народного мистецтва.
Наприкінці зустрічі кожен із учасників тримав у руках виготовлену із любов’ю Ляльку-мотанку, яка  радувала своєю простою естетикою, надихала на нову творчість, додавала польоту фантазії. Такі заходи пробуджують у школярів зацікавлення і прагнення до нашого, рідного народного мистецтва.
Відроджуймо своє!

 

Немає коментарів:

Дописати коментар