вівторок, 22 лютого 2011 р.

Опошнянские гончары: Николай Варвинский

Микола Варвинський
Опішнянський гончар Микола Петрович Варвинський – один з яскравих Особистостей молодшої, після «класиків», опішнянської генерації майстрів. Він – представник давнього гончарського роду Різників, в якому були гончарі-цегельники, пічники, гончарі-посудники.
Народився Микола Варвинський 1973 року в Опішному. Учителями Миколи Варвинського були всі заводські майстри-гончарі, які на той час працювали у заводі «Художний керамік», коли він навчався в Решетилівському (Опішнянському) ХПТУ-28 (1988 по 1990). Але до свого гончарного круга, щоб показати як потрібно гончарювати, звичайно ж не без допомоги мами, працівниці заводу «Художній керамік» Євдокії Феодосівни, найчастіше підзивали Іван Харлампієвич Галаган (1929–1998), Микола Гаврилович Пошивайло (1929 р.н.), Михайло Максимович Острянин (1938–2010).
З 1990 по 1996 рік Микола Варвинський працював гончарем на заводі «Художній керамік». З 1994 року почав працювати вдома в маленькому, непристосованому до роботи приміщенні: «Мріялось тоді, от якби ще 3-4 метри робочого приміщення, то хватило б»…. Став приватним підприємцем. У 1999 році будувався, було не до гончарювання, згадує Майстер. Під час будівельних робіт на подвір’ї, коли копав траншеї, знайшов п’ять горнів свого діда і прадіда. Два горни під нинішньою майстернею, в старій пригребиці на місці старого горна будував свою пригребицю. Горно побудував у 2001 році і там горно під ним.
Нині невтомно трудиться: гончарює, ліпить. Виконує великі замовлення.
Всіляко підтримує, надихає на нові творчі звершення, допомагає в роботі його дружина Наталя Варвинська. Одружилися вони в 1997 році. Нині виховують двох доньок Яну (1998 р.н.) та Тетянку (2007 р.н.).
Роботи майстра можна придбати в його магазині «Опішнянська кераміка» у Опішні.

Немає коментарів:

Дописати коментар